YK: Syyrian joukkosurma todennäköisesti sotarikos

Uutistoimisto AP:n mukaan video sopii yhteen toimiston saamiin tietoihin alueen tapahtumista.

Ulkomaat

YK:n ihmisoikeusjärjestö pitää netissä leviävää videota Syyrian kapinallisten toteuttamasta joukkosurmasta todisteena todennäköisestä sotarikoksesta.

- On hyvin todennäköistä, että tämä on sotarikos, sanoi YK:n ihmisoikeuskomissaarin edustaja Rupert Colville Genevessä perjantaina.

Lähes 30 sotilaan hengen vaatineesta iskusta on ladattu video YouTubeen. Videossa kapinalliset pahoinpitelevät noin kymmentä sotilasta ennen kuin he asettavat sotilaat maahan ja teloittavat heidät automaattikiväärein.

Colvillen mukaan tekijöiden ei pidä luulla, että he pääsevät rikoksestaan seuraamuksitta.

- He joutuvat vastuuseen, hän sanoi.

Colvillen mukaan videosta ei voida heti päätellä tapahtumapaikkaa ja tekijöitä, mutta se aiotaan tutkia perusteellisesti.

Hänen mukaansa kyseessä saattaa olla vain viimeinen useista dokumentoiduista teloituksista, joihin ovat syyllistyneet niin kapinalliset kuin hallituksen joukot.

Myös oppositiota edustavan Syyrian kansallisneuvoston mukaan videolla esitetystä teosta vastuulliset pitää saattaa vastuuseen.

- Kehotamme saattamaan vastuuseen kaikki, jotka loukkaavat ihmisoikeuksia. Vaikka kapinallisryhmien loukkaukset eivät ole yhtä vakavia eivätkä yhtä lukuisia kuin ne, joita hallinto on toteuttanut, emme voi olla välittämättä tällaisista teoista, sanoi kansallisneuvoston ihmisoikeuksista vastaava johtaja Radif Mustafa uutistoimisto AFP:lle.

Lähteet: Reuters, AP, AFP