Poliisi: Omenavarasta ei saa ampua

Omankädenoikeus puhuttaa Pihtiputaalla. Paikkakuntalaisten miesten epäillään pahoinpidelleen kaupasta tavaraa näpistäneitä ulkomaalaisia.

Kotimaa
Nyrkki kohti katsojaa.
Comstock

Tapauksen tutkinnasta vastaava komisario Reima Rossi kertoo, että tapahtumaketju sai alkunsa pari viikkoa sitten paristojen näpistyksestä.

Jokamiehen kiinniotto-oikeus on olemassa, mutta tavat ja voimakeinot pitää suhteuttaa niin, että ne on hyväksyttäviä.

Komisario Reima Rossi

- Pihtiputaalainen mies oli havainnut kahden ulkomaalaisen olleen myymälävarkaissa ja lähtenyt seuraamaan näpistyksestä epäiltyjä omalla autollaan. Ulkomaalaisten auto oli suistunut ojaan ja tapahtumapaikalle oli kerääntynyt muitakin paikkakuntalaisia miehiä ja heidän epäillään pahoinpidelleen ulkomaalaisia, kuvailee Rossi.

Rossin mukaan tapauksen motiivi on vielä epäselvä.

- Tapahtumien kulustahan voi kuitenkin päätellä, että siellä on lähdetty seuraamaan myymälävarkaita. Viitteitä siitä, että ulkomaalaisuus olisi ollut ratkaiseva tekijä ei ole.

Poliisin odottelu voi turhauttaa, mutta...

Tapauksen tiimoilta on herännyt kysymys, voivatko vastaavanlaiset välikohtaukset yleistyä, koska poliisin saapuminen syrjäseuduille kestää kauan. Yle Keski-Suomen haastattelema pihtiputaalainen Jarmo Rasi kertoo, että paikkakunnalla on tapahtunut muun muassa runsaasti varkauksia.

Tuntuu, että turha soitella hätäkeskukseen, kun mitään ei tapahdu!

Jarmo Rasi

- Ymmärrän, että ihmiset tekee omatoimisesti vihdoin itse jotain. Täällä on ollut puolen vuoden sisällä muun muassa kymmeniä polttoainevarkauksia, eikä poliisi ole saanut varmaan yhtään tekijää kiinni. Purkaamon ympärillä on myös polut aidan ulkopuolella ja sieltä tullaan aidan läpi ja varastetaan kaikkea. En moiti poliisia, ne tekee kaikkensa, mutta heillä ei riitä aika, heitä ei ole tarpeeksi ja sitten kun heitä tarvitaan, he ovat kaukana. Tuntuu, että on turha soitella hätäkeskukseen, kun mitään ei tapahdu, kuvailee Rasi tuntojaan.

Poliisi toivoo, etteivät kansalaiset ajattele, että laki pitää ottaa omiin käsiin.

- Tässä on nyt ylitetty hyväksyttävän raja selkeästi. Jokamiehen kiinniotto-oikeus on olemassa, mutta tavat ja voimakeinot pitää suhteuttaa niin, että ne on hyväksyttäviä ja puolustettavia. Vanhaan aikaan sanottiin, että omenavarasta ei saa ampua, kuvailee komisario Rossi.

Rossi painottaa myös, että kiinniottotilanteissa on aina isot riskit.

- Kehotan kyllä pidättäytymään tamänkaltaisesta toiminnasta ja sitkeästi pommittamaan hätäkeskusta ja poliisia, sillä näihin kiinniottotilanteisiin sisältyy suuria riskejä. Pyydän, että jäitä hattuun näissä tilanteissa siitäkin huolimatta, että partion paikalletulo saattaa kestää.

Poliisipäällikkö: tehtävät hoidetaan

Keski-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Markku Luoma toteaa, etteivät poliisin resurssit ole viime vuosina Pihtiputaalla merkittävästi heikentyneet.

On selvää, että ajomatkat on pitkiä, mutta tehtävät hoidetaan.

Poliisipäällikkö Markku Luoma

- Ei resurssit nyt varsinaisesti ole vähentyneet. Pihtiputaalta oma konttori on poistunut jo 15 vuotta sitten. Tehtävät hoidetaan ja paikalle lähdetään Saarijärveltä, Äänekoskelta ja Viitasaarelta ja se on selvää, että ajomatkat on pitkiä, mutta tehtävät hoidetaan, sanoo Luoma.

Luoma vakuuttaa, että poliisi lähtee paikalle, vaikka kyseessä olisi "vain näpistys".

- Kehotan luottamaan ammattilaisiin ja ottamaan hätäkeskuksen kautta yhteyttä ja poliisi tulee kyllä paikalle. En näe, että nyt oltaisiin jotakin kodinturvajoukkoja perustamassa. Poliisi tutkii nyt tämän tapauksen ja uskon, että kun asia saadaan tutkittua, niin nähdään, mistä tässä on ollut puolin ja toisin kyse, toteaa Luoma.

Luoman mukaan Pihtiputaan tapaus on kuitenkin poikkeuksellinen.

- Tämä on mielestäni poikkeuksellista, eikä tällaisia käytäntöjä yleensä Suomessa ole ja sillä tavalla pidän tätä jopa huolestuttavana. En soisi tällaisten yleistyvän.