1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Pyykkien sisäkuivatus saattaa olla terveydelle vaarallista

Kolmessa neljästä tutkitusta asunnosta kosteusarvot olivat niin korkealla, että pölypunkit alkavat kasvaa. Neljäsosassa löytyi keuhkosairauksia aiheuttavaa hometta.

Ulkomaat
Nainen ripustaa pyykkiä kuivamaan.
Pekka Havukainen / Yle

Pyykkien kuivatus asuinhuoneistoissa saattaa aiheuttaa astmaa, heinänuhaa ja muita allergioita, ilmenee skottitutkimuksesta. Mackintosh School of Architecturessa tehdyn tutkimuksen mukaan monissa kodeissa oli liian paljon kosteutta sisätiloissa. Kolmasosa tästä kosteudesta johtui pyykin kuivatuksesta. Tutkimuksesta kertoo BBC.

Tutkimuksessa ilmeni, että sadasta kodista 87:ssä kuivattiin pyykkiä sisätiloissa kylmemmillä säillä. Kolmessa neljästä kodista kosteusarvot olivat niin korkealla, että se saattaa johtaa pölypunkkien kasvuun.

Tutkija Rosalie Menonin mukaan ihmiset eivät ole ymmärtäneet, kuinka paljon kosteutta pyykki tuo ilmaan.

- Kun menimme ihmisten koteihin, huomasimme että he kuivasivat pyykkejä olohuoneissaan, makuuhuoneissaan. Jotkut olivat kirjaimellisesti koristelleet niillä talonsa. Vain yhdestä koneellisesta haihtuu kaksi litraa vettä, Menon sanoo.

Kosteus saattaa aiheuttaa myös homeitiöitä. Tutkijat huomasivat, että neljäsosassa tutkituista asunnoista löytyi homeitiöitä, joka aiheuttaa keuhkotulehduksia ihmisille, joilla on heikentynyt vastustuskyky.

Kaikista tutkituista asunnoista puuttui kunnollinen tila pyykinkuivatukselle. Tutkijat kehottavatkin rakentajia miettimään erityisiä pyykinkuivatustiloja uusiin rakennuksiin.

Lue seuraavaksi