Syötävän hyvä takapuoli

Kakun tekeminen ei ole pelkkää leivontaa, sillä syötävien koristeiden tekeminen saattaa viedä lukemattomia tunteja aikaa ja vaivaa. Kyse on askartelun, leivonnan ja jopa taiteen yhdistämisestä, kun puhutaan koristelusta.

kuvataide
Marsipaanilla ja koristeltu kakku muistuttaa vauvaa.
Sanna Nevalainen

Hienot koristeet leivonnaisissa voivat luoda illuusion, että ne eivät olisi syötäviä. Väärin meni, sillä ahkerat tekijät askartelevat tunteja esimerkiksi marsipaanista tai sokerimassasta lähestulkoon mitä tahansa.

Outokumpulainen Sanna Nevalainen aloitti koristeluharrastuksen vuonna 2009. Hurahdus oli totaalinen, sillä nykyisin naisen kaapista löytyy jos jonkinlaista tarviketta ja työkalua.

– Tässä on yksi laatikollinen, voisi ihan hyvin olla kaksi tai kolmekin, Nevalainen arvioi tarvikkeiden määrää.

Koristelijan tärkeimmät välineet ovat kaulin ja silikonialunen. Kaulimella saadaan tasaisia levyjä ja silikonialusen päällä voi leikata työstettävää materiaalia. Silikonialusella voi siirtää levyjä eivätkö ne tartu siihen niin helposti kiinni kuin pöytään tai vaikkapa leikkuulautaan.

– Marsipaania pitää pyöritellä mahdollisimman paljon käsissä, jotta se pehmenee ja helpompi työstää. Kannattaa käyttää apuna tomusokeria, jotta marsipaani irtoaa silikonialusesta, jonka päällä marsipaania työstetään.

Työaikaa ei mitata minuuteissa

Sanna Nevalainen on tehnyt muun muassa pieniä lenkkareita, tutteja, pupuja ja renkaita. Kakut puolestaan ovat muotoutuneet esimerkiksi poran, kypärän, kovakuoriaisen ja kurpitsan muotoon.

– Tämä vauvakakku on helppo tehdä. Sellainen koristelu on vaikea tehdä, mihin tulee marsipaanipäällysteen päälle vielä eri koristeita ja eri värejä.

Koristeiden tekemiseen saa kulumaan niin paljon aikaa ja rahaa kuin haluaa. Nevalainen kertoo, että hänen tekemistään koristeista eniten aikaa ovat vieneet pienet lenkkarit.

– Ne vie todella paljon aikaa. En ole ikinä katsonut aikaa tunneissa.

Koristeista saadaan aidon näköisiä vain ajan kanssa. Toki muotit helpottavat tekemistä, mutta tarkalleen oikean värin saaminen ei olekaan niin yksinkertaista.

– Geelimäisillä pastaväreillä voi värjätä marsipaania tai voi sekoittaa erivärisiä marsipaaneja keskenään, jotta saa oikean värisen lopputuloksen.

Moni kakku päältä kaunis

– Aika usein törmää sellaiseen ajatteluun, että jos kakku on hieno päältä, niin se ei ole hyvänmakuinen. Minä koemaistan kaikki itse ja yritän kumota tämän väitteen.

Vastikään Sanna Nevalainen on aloittanut blogin kirjoittamisen.

– Olen miettinyt pitkään oman blogin tekemistä, kun olen seurannut muiden blogeja. Se on itselle kuin päiväkirja, voi kirjoittaa omista ajatuksista, millaista tämä harrastaminen on.