1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Phil Harmonicin solisti löysi itsestään kantrimiehen

Suositun bilebändi Phil Harmonicin solisti ja omaa soolouraakin tekevä laulaja Anssi Känsälä on muusikko kantapäästä hatun lieriin. Hän on kaahlannut uransa aikana läpi iskelman ja pop-musiikin koko kirjon makustellen. Nyt yli 20 vuoden jälkeen hän tietää, mistä tarinankertoja itse on tehty.

Kuva: Mikael Juntunen / Yle

Riihimäellä nykyisin asustava muusikko Anssi Känsälän mukaan väite että, että kaikki musiikki tulee jostain genrestä, on jonkinlainen musiikkialan helmasynti.

- Itsekin alkaa miettimään, minkä tyyppistä tai mitä tämä oma musiikki on. Pitäisi kuitenkin ajatella, että pidänkö tästä musiikista vai en välittämättä mitä se nimeltään.

Nämä on nuoren soittajan perusvirheitä, mutta elämällä oppii. 1990-luvun raja-aidat ovat murtuneet ja oma muusikkous on löytynyt.

- Uuden tulevan levyn myötä asiat ovat muuttuneet. Sieltä tulee juuri tällaista ja tällaisella kokoonpanolla.  Toki sitä miettii, miltä se kuulostaa, mutta enää mieti, että mikä olisi myyvää.

Itseään etsimässä

Känsälän musiikillinen ura sisältää mutkikkaan kasvutarinan. Musiikkilukiossa  musiikkiherätyksen saanut Anssi eteni Seinäjoen tangomarkkinoiden kautta, opiskeli muusikoksi Oulunkylän pop-jazz-opistossa ja meni musiikkiteatteriin. Nykyisyys on kaksijakoinen, ellei jopa nelijakoinen. On monenlaisia kokoonpanoja yhdestä neljään mieheen ja sitten on jo 14 vuoden ikään ehtinyt cover-bile-viritys Phil Harmonic, joka palaa TV1:n Linnan jatkojen housebandiksi jälleen.

Uralla on kaikkea iskelmästä tangoon, lattarista acid-jazziin, swingiin ja ihan heavyyn asti.

- Ensimmäinen levy tuli 1992. Välillä oli kymmenisen vuotta taukoakin levyn teossa. Tein silti paljon juttuja, vaikka ne eivät päätyneet levylle asti. On ollut monenlaisia projekteja, joiden kautta on osaltaan myös etsinyt omaa musiikillista itseään. Siinä on menty koko pop-musiikin kirjo makustellen läpi.

Mies stetsonin ja pitkän tukan alla on kasvanut uusiin mittoihin alan vaatimusten mukaisesti. Sanoissa on järeyttä. Oma sooloura on kasvanut omia teitään, samoin Phil Harmonic.

- Vuonna 1998, kun Phil Harmonic perustettiin, ei ollut bilebändejä kauheasti. Oli Osmos Cosmos, Menneisyyden Vangit, Jean S ja buesia. Kun 1990-luvun alkupuolella aloin tekemään yrityskeikkoja ihmiset halusivat kuunnella iskelmää ja swingia, jotain Beatles-henkistä ja rock´n rollia. Se jengi oli työelämässä ja elänyt sitä aikaa. Myöhemmin tuli tilausta kasarijutulle ja isommalle bändille.

Nyt soittajat ovat parempia kuin ennen, markkinat ovat kovan kilpailun alla ja paine on kova. Tuurihitin metsästys ei kuulu kuvaan, mutta jos sellainen on tullakseen, niin sekin käy.

- Nykyisin joutuu monipuolisemmin miettimään, mitä on tarjottavana. Minullakin on kuusi seitsemän erilaista juttua, mistä valita. Jos töitä haluaa tehdä, niitä kyllä löytyy, kun käyttää mielikuvitusta.

Käännös vakavampaan

Uusi teksteiltään vahva albumi tekee tuloaan. Se valmistuneet ensi vuoden kevääksi.

- Back to roots, takaisin juurille, sanoo Känsälä ja kertoo ostaneensa halvan kovalevytallentimen ihan omia tarkoitusperiä palvelemaan.

- Menimme bändin kanssa kämpälle. Nauhoitan siellä itse materiaalia ja miksaan itse. Tehdään kaikki hyvin kotikutoisesti ja maanläheisesti livenä kotistudiossa. Pidän tästä tavasta työskennellä.

Anssi Känsälä sanoo, ettei olisi viisi vuotta sitten sanoittanut biisejään näin.

- On tapahtunut käännös, kypsemmällä tiellä ollaan. Kai se on tuo ikä tai jotain. Pyrittäisiin sanomaan jotain painavampaa, jotain yhteiskunnallisempaa ja vakaavampaakin.

Tarinankertoja löysi itsestään olkihattuisen country-miehen.

- Viime kesän elettiin vain kesäpäivää. Se kertoo kertoo lapsuudesta. Uusin biisini Takarivin finninaama, se voisi olla kuka tahansa meistä. Biisi kertoo koulurakastetusta, jolla akne kukkii.  Eiks meillä kaikilla ole ollut finnejä.