Hyppää sisältöön

Suomalaisasiantuntijat: Pyykkiä voi kuivata huoletta sisätiloissa

Jos pyykit eivät kuivu alle vuorokaudessa, on asunnon ilmanvaihto huono.

Tuoreenskottitutkimuksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan pyykkien kuivatus asuinhuoneistossa saattaa olla terveydelle vaarallista ja aiheuttaa esimerkiksi astmaa. Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa ei usko, että pyykkien sisäkuivatuksesta aiheutuu Suomessa isoja ongelmia.

- Meillä Suomessa rakennustekniikka on ihan toisenlaista ja myös lämmityssysteemit ovat hyvät. Britanniassa asunnoissa on kosteampaa ja viileämpää, ja rakennustekniikan taso on toista luokkaa, Vuorenmaa vertaa.

Myöskään sisäilmayhdistyksen tietoon ei ole tullut, että pyykkien sisäkuivatus olisi aiheuttanut Suomessa terveyshaittoja. Nyrkkisääntönä yhdistys toteaa ilmanvaihdon olevan liian pieni, jos hyvin lingottu pyykki ei kuivu alle vuorokaudessa.

Jos pyykki kuivataan pienissä, ahtaissa tiloissa ja pyykin määrä on melko suuri, voi asuinhuoneiston ilmankosteus nousta suhteellisen korkeaksi.

- Jos tämän lisäksi lämmitys ei ole kunnossa, voi kosteudesta seurata vuosien saatossa ongelmia. Esimerkiksi tekstiilit voivat homehtua, Vuorenmaa sanoo.

Ilmankosteuden nousua voi hillitä esimerkiksi käyttämällä kuivausrumpua pyykinkuivauksessa. Allergialiiton sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen muistuttaa, että asunnoissa on pyykin lisäksi monia muitakin kosteuslähteitä, esimerkiksi huonekasvit.

- Jos vaatteet eivät kuivu yhdessä vuorokaudessa, on asunnon ilmanvaihto huono ja sitä on parannettava. Yksi keino on ehdottaa taloyhtiölle, että se panostaisi kuivatushuoneisiin, Syrjänen sanoo.