1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaksipäinen virkkuukoukku voi yhdistää sukupolvia

Koukkuaminen on yksi vanhoista tekniikoista, joilla on tehty lapasia. Siinä on työvälineenä virkkuukoukku, jossa on koukku molemmissa päissä. Tätäkin perinteistä taitoa halutaan siirtää vanhoilta taitajilta nuorille.

Kotimaan uutiset
Laura Maask, Ritva Niskanen, Henna Pylkkänen lapasia tekemässä
Laura Maask (vas.)ja Henna Pylkkänen saivat lapastekniikkaoppia Ritva Niskaselta Siilinjärven käsityökeskuksessa .

Käsi- ja taideteollisuusyhdistykset ovat ryhtyneet siirtämään lapasten tekotaitoa mummoilta lapsille ja nuorille. Lapasten malleiksi on koottu perinteistä ammentava maakuntalapasmallisto.

Maakuntalapasmallien kehittely aloitettiin jo 90-luvulla. Nyt suunnittelua on jatkettu ja päivitetty niin, että kahdellakymmenelläyhdellä käsi- ja taideteollisuusyhdistyksellä on oma lapasmallinsa.

Yhdistykset ovat etsineet mallinsa eri perustein.

- Museon arkistoista on etsitty perinteisiä aiheita ja malleja, ja osa malleista on löydetty niin, että on tiedetty, että ihmiset ovat kutoneet pitkään näitä malleja alueella, kertoo vastaava neuvoja Merja Miettinen Taito Savosta.

Käsi- ja taideteollisuusyhdistykset myyvät valmiita maakuntalapasten lankapaketteja teko-ohjeineen. Kukin yhdistys järjestää maakuntalapaskampanjaan liittyen myös erilaisia opastustilaisuuksia, joilla saatetaan sukupolvia yhteen ja neuvotaan taitoja nuoremmille.

Kirjoneulontaa ja erilaisia silmukoita

Siilinjärven Ahmon koulun 8-luokkalaisten käsityöryhmä kävi tutustumassa erilaisiin lapastekniikoihin oman kunnan käsityökeskuksessa Kässiilissä.

Neljätoistavuotias Iida Haukilahti sai oppia vanhasta koukkuamistekniikasta.

- No aika helppoo silleen, sanoo Iida, jolta onnistuu hyvin myös sukan kantapää. Koulun käsityötunnilla neulotaan parhaillaan villapaitaa.

Hanna Kauppinen neuloo parina iltana viikossa. Oppi on saatu mummolta, joka on opettanut muun muassa kirjoneuleita ja erityyppisiä silmukoita, Hanna kertoo. Hän kuvaa käsityön viehätystä:

- No se on jottain rauhallista tekemistä silloin kun haluaa olla rauhassa ja tehä jottain mukavaa.

Värikkäät maakuntalapasmallit viehättivät kovasti Hannan silmää.

- No ne on ihanan omaperäisiä. Niissä näkyy hyvin nuo kaikki kuviot, ja ne on ihania.

Lapasia serkkujen lapsillekin

Siilinjärven käsityökeskuksessa lähes kahtakymmentä tyttöä opasti muutama isoäiti-ikäinen harrastaja. Helvi Ahokkaan käsistä on lähtenyt satoja lapasia.

- Silloin kun nuorin tytär oli pieni ja se oli semmonen valvoja, minä tein yökauvet näitä. Niitä tuli serkkujenkin lapsille, isoja ja pieniä, ja sormikkaita oon tehny hyvin paljo.

Miten sitten Helvi Ahokkaan perheessä on taito siirtynyt?

- No kyllä jokainen on lajinsa tehny - tytöt - lapasta ja sukkaa, mutta vähemmän.

Lapasia voidaan tehdä monenlaisilla tekniikoilla. On neulakintaita, koukkuamalla tehtäviä, puikoilla neulomalla tai kutomalla , kuten lännempänä sanotaan, ja tietysti virkkuukoukulla. Niinkin voidaan neuloa, että samalla kertaa syntyy kaksinkertainen lapanen.

Vastaava neuvoja Merja Miettinen kertoo, että perinteistä lapasten tekotaitoa siirretään nuorten lisäksi myös iäkkäille kiinnostuneille. Siilinjärvellä on Käsikkäin-kurssille tullut vasta eläkkeelle jääneitä lapasten tekoa oppimaan.

- Oikein hyvin ovat oppineet ja jääneet koukkuun!

Lue seuraavaksi