Lapsuus katoaa äidin mielenterveysongelmiin

Kun vanhemman mielenterveys järkkyy, voi perheen lapsi jäädä näkymättömäksi. Sairastunut vanhempi hallitsee perheen elämää ja sairaus vaikuttaa myös muihin perheenjäseniin. Tampereen Työväen Teatteri tarttui tärkeään aiheeseen Next to Normal – näytelmällä.

Kotimaa

Näytelmässä äiti sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja hallitsee koko perheen arkea alati vaihtelevilla mielialoillaan ja harhoillaan. Perheen tytär jää ilman tukea ja hoitoa. Hänestä tulee näkymätön äidin sairauden imiessä kaiken tilan kotona. Lopulta myös tytär sairastuu ja ratkeaa viinan ja lääkkeiden huuruiseen maailmaan. Aihe on puhuttanut verkkokeskustelijoita ja innoittanut monia kertomaan omia kokemuksiaan.

Nimimerkki Ilse _kirjoitti Suoran Linjan nettikeskustelussa omista kokemuksistaan. _”Ajattelin, että taas olin loukannut äitiä, kun hän sai raivokohtauksen jostakin täysin mitättömästä asiasta. Ylipäätään ajattelin, että elämä nyt vain on yhtä helvettiä, ja että sellaista se on kaikilla muillakin, siitä ei vain puhuta."

Nimimerkki Tiuku muistutti Suoran Linjan nettikeskustelussa puhumisen tärkeydestä._”Piilottelu ja häpeily vain siirtävät negatiivisia asenteita sairastamisesta seuraavalle sukupolvelle samalla traumatisoiden ja tuhoten lapsuuden, koska aikuiset eivät ole antaneet tai opettaneet keinoja käsitellä vaikeita ja pelottavia asioita.” _

Monessa tapauksessa lapsi saattaa joutua tukemaan sairasta vanhempaa. Lapsen selviytymiskeinot ovat silloin vähissä ja lapsi jää asian kanssa yksin. Mielenterveysongelmat ovat yhä useamman perheen arkea. Psykiatrisia palveluita käytti vuonna 2010 lähes 155 000 potilasta. Avohoito on lisääntynyt jatkuvasti ja se tarkoittaa sitä, että vielä suurempi joukko ihmisiä kärsii läheisensä mielenterveysongelmista. Heistä monet ovat lapsia ja nuoria.