1. yle.fi
  2. Uutiset

Kynttilät syttyvät virtuaalihautausmaalla

Pyhäinpäivänä vainajia muistellaan myös internetissä.

kulttuuri
Sytytä kynttilä nettisivun etusivu.

Internetkulttuurin myötä myös sureminen on siirtynyt verkkoon. Nettisurija voi kunnioittaa läheisensä muistoa, välittää osanottoa ja sytyttää kynttilän virtuaalihautausmaalla.

Kymmenisen vuotta sitten Suomeen rantautuneilla virtuaalimuistomerkkisivustoilla surija voi kutsua omaiset ja läheiset hautajaisiin, jakaa surua ja muistoja. Virtuaalimuistomerkkisivustot toimivat eräänlaisina vertaistukiryhminä, joissa jaetaan muistoja ja surraan kuolleita omaisia yhdessä samanhenkisten kanssa.

- Joillekin tämä voi olla ainoa keino ilmaista tuntemuksia. Virtuaalikynttilän sytyttäjä näkee sivustolla, että on paljon muitakin samassa tilanteessa olevia ihmisiä kipeiden muistojen kanssa. Se auttaa, kertoo sytytäkynttilä.fi-sivuston perustaja, psykologi Aapo Puskala.

Myös julkkisten kuolemat ja vakavat tapahtumat kuten kouluammuskelut keräävät paljon kävijöitä tällaisille sivustoille. Tyypillisin nettisurija on yleensä 16 - 40-vuotias ja useimmiten nainen.

Muistelu ei ole paikasta kiinni

Fyysinen vierailu haudalla voi olla monille terapeuttista. Psykologi Aapo Puskalan näkee surutyön myös sosiaalisena toimintana. Sytytäkynttilä.fi-sivustolla sytytetään päivittäin keskimäärin 300 kynttilää. Puskalan mukaan luku kertoo tällaisten sivustojen tarpeellisuudesta. Hänen mielestä tärkeintä on kuitenkin vainajan muistelu, ei hautapaikka.

- Nettisuremisessa on myös se hyvä puoli, että internet on ajasta ja paikasta riippumaton. Nettisurija voi nimettömänä koska tahansa sytyttää virtuaalikynttilän tai kirjoittaa tuntemuksistaan. Näin kävijä ei myöskään kiinnity yhteen paikkaan, selittää Puskala.

Vainajien virtuaalinen sureminen ja muisteleminen saapuivat Suomeen sosiaalisen median, erityisesti Facebookin kautta. Monissa maissa osa virtuaalimuistomerkkisivustoista on maksullisia ja niillä tehdään jo runsaasti rahaa.

Lue seuraavaksi