Vanhainkotien ruokakeskustelu ryöpsähti laihasta kauravellistä

Porissa Liinaharjan vanhainkodissa vanhuksille tarjottiin aamiaiseksi laihaakin laihempaa kauravelliä, jota hoitajat kuvasivat lähinnä lämpimäksi vesimaidoksi. Vaikka kyseessä oli yksittäistapaus, käynnisti se kipeän keskustelun vanhainkotien ruokapalveluiden tasosta Porissa.

Kotimaa
Vanhuksia syömässä pöydän ääressä.
Kalle Niskala / Yle

Porin palveluliikelaitoksen vanhuksille tarjoamaa ruokaa arvostellaan kovin sanoin vanhainkodeissa. Ongelmia koetaan varsinkin niissä vanhainkodeissa, joissa on siirrytty omasta keittiöstä pelkästään palveluliikelaitoksesta tulevan valmiin aterian varaan. Eniten arvostellaan ruuan laatua, mutta myös ravinnon riittävyyttä vanhusten tarpeisiin epäillään.

Esimerkiksi Liinaharjan vanhainkodissa vanhuksille tarjoiltiin 12 tunnin yöpaaston jälkeen aamupalaksi kauravelliä, joka henkilökunnan arvion mukaan oli pelkkää lämmintä vesimaitoa. Porin perusturva sekä palveluliikelaitos ovat myöhemmin selvittäneet tapahtunutta. Liian laiha velli oli lopulta harmillinen yksittäistapaus, joka ei tule palveluliikelaitoksen mukaan toistumaan.

Tapaus nosti esiin kuitenkin ongelmien laajuuden, vaikka hoitajia on kielletty puhumasta niistä julkisesti. Etenkin ruuan laatu saa osakseen rajua kritiikkiä. Lounaalla pihvit voivat olla tullessaan niin kuivia, etteivät huonohampaiset niihin pysty ja muukin ruoka on kovin laitosmaista ja mautonta.

Hoitolaitoksissa jopa pelätään, että palveluliikelaitokselta tuleva ruoka ei riitä kattamaan vanhusten päivittäistä ravinnontarvetta. On väitetty, että ruoka-annoksia täydennetään joskus myös hoitajien omilla eväillä.

Palveluliikelaitos kiistää laadun huonontuneen millään tavalla. Myös annosten kalorimäärät täyttävät suositukset kirkkaasti. Vanhainkotien ruokapalveluihin luvataan silti kiinnittää jatkossa enemmän huomiota syytösten vuoksi.

Kaikissa Porin vanhainkodeissa tilanne ei ole yhtä huono. Oman keittiön omaavissa vanhainkodeissa ruokaan ollaan tyytyväisiä ja päivän ateriat ovat saaneet jopa kiitosta maukkaudestaan. Suurimmassa osassa Porin perusturvan vanhainkodeista on edelleen oma tai kunnan keittiö. Itse einestarvikkeet tulevat kuitenkin useimmiten Porin palveluliikelaitoksen kautta.