Ihmissudet ovat taas pelottavia

Espanjalaiset kauhuelokuvat kuuluvat viime vuosien kansainvälisiin menestystarinoihin. Maan elokuvateollisuuden uusin trendi ovat kauhukomediat. Niitä ja muuta espanjalaista nykykauhua esitetään parhaillaan Helsingissä Night Visions -festivaalilla.

kulttuuri
Kuva Juan Martinez Morenon ihmissusikomediasta Game of Werewolves.
Kuva Juan Martinez Morenon ihmissusikomediasta Game of Werewolves.Night Visions

Kauhuelokuvan 2000-luvun kansainvälisistä suurmenestyksistä iso osa on tullut Espanjasta. Elokuvat, kuten _The Others _(2001), _Panin labyrintti _(2006), alkuperäinen _Orpokoti _(2007) ja _[REC] _(2007) ovat keränneet jättiyleisöt paitsi kotimaassaan, niin usein myös maailmalla.

Menestysten seurauksena myös Espanjan valtio tukee tätä nykyä kauhuelokuvia, mahdollisesti enemmän kuin mikään muu maa Euroopassa.

Tänä vuonna tiiviistä tunnelmastaan tunnettu espanjalainen kauhuelokuva on saanut rasavillin pikkuveljen, Juan Martinez Morenon ojaaman_ Game of Werewolvesin._ Osa tämän vuoden kauhuelokuvista pyrkii pois totutusta vakavuudesta ja kohti komediaa.

"Ihmissudet eivät rakastu"

Night Visions -festivaalilla vieraillut Moreno ei pidä espanjalaista kauhuelokuvaa mitenkään leimallisesti espanjalaisena. Yhden espanjalaisia elokuvia leimaavan tekijän hän kuitenkin löytää.

- Uskonto on meille tärkeä asia, koska olemme todella uskonnollinen maa. Meidät kaikki on kasvatettu jossain määrin katolisesti, vaikka jälkeenpäin ottaisimme etäisyyttä uskonnosta. Katolisuus vaikuttaa moraaliimme ja siihen, mitä pelkäämme, ohjaaja sanoo.

Ihmissudet ovat viime vuosina palanneet populaarikulttuurin kuvastoon vampyyrien rinnalle. _Lobos de Arga _-elokuvan ohjaaja Juan Martínez Moreno ei ole asiasta vain mielissään.

- Olen pettynyt siihen, miten ihmissudet kuvataan Twilightissa ja muissa uusissa elokuvissa. Ne ovat kamalia. Olen väsynyt näkemään ihmissusia, jotka ovat komeita, menevät naimisiin ja saavat lapsia. Se on sontaa. Ihmissudet pelottelevat ja syövät ihmisiä. Halusin elokuvallani tuoda takaisin tämän klassisen käsityksen.

Kuva Juan Martinez Morenon ihmissusikomediasta Game of Werewolves.
Kuva Juan Martinez Morenon ihmissusikomediasta Game of Werewolves.Night Visions

Kamalan hauskaa

- Halusin tehdä jotakin toisella tavalla. Naurattaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Vielä vaikeampaa se on, kun sen haluaa tehdä älykkäästi ja yleisöä kunnioittaen, Moreno kertoo.

Hänen kolmas ja uusin elokuvansa, _Lobos de Arga _luottaa kauhuelokuvan 70 vuotta vanhaan perinteeseen. Pikkukylää riivaa kirous, joka liittyy ihmissusiin.

- En halunnut tehdä tavallista ihmissusielokuvaa. Toisaalta en halunnut, että komedia poistaisi kaiken kauhun elokuvasta. En halunnut pilailla kauhun kustannuksella, vaan kunnioittaa amerikkalaisten 1930- ja 1940-lukujen Universal-kauhuelokuvien perinnettä.

Toinen komedian piirteitä sisältävä tuore kauhuelokuva on [REC] 3: Genesis, joka nähdään myös Helsingin yössä. [REC]-sarjan uusin osa yhdistelee zombiekauhun sekaan niin komediaa kuin romantiikkaakin.

- Myös Paco (Plaza) halusi tehdä jotakin toisella tavalla. [REC] _ja _[REC] 2 _olivat jo käyttäneet niin sanotun "löydetyn elokuvan" _(found footage)mahdollisuudet loppuun. Hän halusi antaa yleisölle jotakin lisää, Moreno kertoo.