1. yle.fi
  2. Uutiset

Britanniasta löytyi sota-ajan kirjekyyhky salaviesti jalassaan

Savupiippuun 70 vuotta sitten tuupertuneella viestinviejällä oli mukanaan erittäin salaiseksi arveltu sanoma natsien miehittämästä Manner-Euroopasta.

kulttuuri

Brittiläisen talon savupiipusta on löytynyt toisen maailmasodan aikainen salainen sotaviesti ja sen tuoja: noin 70 vuotta sitten kuollut kirjekyyhky. Luuranko putosi piipusta, kun talon omistaja ryhtyi uusimaan takkaa, jota ei ollut käytetty vuosikymmeniin.

Kaakkois-Englannissa Surreyssa sijaitsevasta talosta ei ole pitkä matka brittien sodanaikaiseen päämajaan, josta johdettiin natsi-Saksan vastaista maihinnousua Manner-Eurooppaan. Kyyhkynen saattoi olla tuomassa viestiä juuri Reigaten päämajaan kenraali Bernard Montgomerylle.

Lintu oli taittanut onnistuneesti satojen kilometrien matkan natsien miehitysalueelta, mutta lepohetki savupiipulla koitui sen kohtaloksi. Tutkijat ovat jokseenkin varmoja, että lintu oli tulossa Ranskasta kesäkuussa 1944. Matka tuskin oli lähettilään ensimmäinen, sillä jalkarenkaansa mukaan lintu oli syntynyt vuonna 1940.

Koodattu sanoma - tupakkapaperin ohuiselle paperille käsin kirjoitetut 27 kirjain- ja numeroryhmää - oli punaisessa alumiinikapselissa linnun jalassa. Viestin kirjoittaja kersantti W. Stott oli luultavasti lentäjä.

Sodanaikaisten koodien asiantuntijat pyrkivät parhaillaan purkamaan viestin sisältöä. Etukäteen on jo arveltu, että asia oli hyvin tärkeä ja salainen, sillä koodattu viesti on harvinaisuus. Kaikki Bletchley Parkin tiedustelumuseossa olevat yli 30 kyyhkysviestiä ovat suorasanaisia.

Löydöstä kertovat Bletchley Parkin kotisivun (siirryt toiseen palveluun) lisäksi useat brittiviestimet, muun muassa The Daily Mail (siirryt toiseen palveluun) ja The Guardian, jolla on aiheesta myös kyyhkysen löytäneen David Martinin videohaastattelu (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi