Obamalla ja Romneyllä viimeinen pinnistys ennen vaaleja

Yhdysvaltain presidentinvaalien ehdokkaat keskittävät voimansa epävarmoihin osavaltioihin, joiden äänestäjien käsiin voittajan ratkaiseminen on jäämässä.

USA:n presidentinvaali
Mitt Romney ja Barack Obama
Mitt Romney ja Barack Obama AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja hänen republikaaninen haastajansa Mitt Romney tekevät hartiavoimin viime hetken työtä taivuttaakseen epävarmat äänestäjät taakseen ennen tiistain vaaleja. Mielipidekyselyissä Obaman suosio näyttää aivan viime päivinä vankistuneen, mutta erot ovat niin pieniä, että ne mahtuvat kyselyjen virhemarginaaleihin.

Obama kampanjoi viikonloppuna ensin Ohiossa. Se on yksi vaa'ankieliosavaltioista, joissa ei ole lainkaan varmaa, miten valitsijamiespaikat ratkeavat. Ohiosta Obaman matka jatkuu Wisconsiniin ja Iowaan ja päättyy Virginiaan.

Romneyn kampanjan suurin tilaisuus järjestettiin perjantai-iltana niin ikään Ohiossa, West Chesterissä. Paikalla oli noin 18 000 ihmistä. Kampanjointi jatkuu New Hampshiressä, Iowassa ja Coloradossa. Dubuquen kaupungissa Iowassa Romneyn ja Obaman vierailuita erottaa yksi ainoa tunti.

Työllisyys ykkösaiheena

Molemmat ehdokkaat ovat pyrkineet tulkitsemaan perjantaina julkaistuja työllisyyslukuja omaksi edukseen. Se on mahdollista, koska toisaalta kokonaistyöttömyys paheni hieman, toisaalta maahan syntyi enemmän työpaikkoja kuin oli odotettu.

Ehdokkaat eivät ole säästelleet sanojaan arvostellessaan toistensa politiikkaa. Romneyn mukaan työllisyysluvut ovat surullinen muistutus siitä, että demokraattien johtamana Yhdysvaltain talous polkee paikallaan. Obama ei ole koskaan ymmärtänyt, miten työpaikat syntynyt, Romney sanoi.

Obama puolestaan suomi Romneyn mainoksia, joissa vihjataan suurten yhdysvaltalaisten autonvalmistajien perustavan työpaikkoja Kiinaan Ohion kustannuksella. Asia on hyvin herkkä autoteollisuudesta riippuvaisessa osavaltiossa. Yhtiöt ovat kiistäneet Romneyn kampanjan väitteet, ja Obama on varoittanut Romneya pelaamasta peliä vakavalla asialla.

– Vaali on tiukka, mutta uutteria amerikkalaisia ei pitäisi pelotella muutaman äänen toivossa, Obama sanoi.

Lähteet: AP, AFP, Reuters