Hyppää sisältöön

Tutkimus kumosi uskon karpalomehun tehosta virtsatietulehduksia vastaan

Karpalomehua on pidetty hyvänä luonnonlääkkeenä virtsatietulehduksia vastaan. 24 tutkimuksen yhteenveto näyttää toista.

Vakiintunut luottamus karpalomehusta tehoon virtsatietulehdusten estäjänä ei pidä paikkaansa, osoittaa 24 tutkimusta yhdistävä selonteko. Tutkimuksissa selvitettiin säännöllisesti juodun karpalomehun vaikutusta virtsateihin.

Tutkimuksiin osallistui miltei 4 500 ihmistä. Monet jättivät kokeen sikseen, koska karpalomehun juominen oli liian haastavaa. Riittävän moni kuitenkin jaksoi loppuun, jotta tutkijat pitävät tuloksia pätevinä.

Olettamus on ollut, että karpaloiden sisältämät sokeriaineet tai flavonoidit estävät bakteereja takertumasta virtsarakon ja -johtimen seinämiin. Siitä on saatu joitakin vähäisiä tutkimustuloksiakin, mutta uuden suuren selvityksen mukaan ne eivät riitä osoittamaan karpalon voimaa.

Kapselipakkauksissa puutteelliset tehotiedot

Tutkimusten yhteenvedon mukaan karpalomehun tehosta oli niin vähäisiä viitteitä, ettei ole mitään syytä suositella sitä virtsatietulehdusten estohoitona. Vähäistä hyötyä mehusta voi olla korkeintaan naisille, joilla on taipumusta toistuviin tulehduksiin. Siinäkin tapauksessa mehua olisi juotava säännöllisesti ainakin kaksi lasillista päivässä.

Tutkimuksia, joissa yritettiin selvittää karpalokapseleiden tai -tablettien tehoa, haittasivat puutteelliset pakkausmerkinnät: tuotteiden aktiivisen aineen määrää ei yleensä ilmoitettu.

Tutkija Ruth Jepson brittiläisestä Stirlingin yliopistosta ei pidä karpalomehun jatkotutkimuksia tarpeellisina, mutta kapselien ja tablettien tehoa voitaisiin hänen mielestään vielä selvittää. Siinä tapauksessa olisi kuitenkin varmistettava, että niissä on suositeltu määrä aktiivista ainetta, Jepson sanoo.