Suomen ja Baltian lamakokemukset kiinnostivat Euroopan huippujohtajia

Suomen ja Baltian maiden kokemukset omista talouskriiseistään nousivat esille euron kriisiä pohtineen Euroopan keskustelufoorumin Trilateraalisen komission tapaamisessa Helsingissä.

talous
Esko Aho.
Esko Aho.Mikko Kuusisalo / Yle

Kokouksen Suomen ryhmän puheenjohtaja Esko Aho kertoo, että etenkin Viron ja Latvian ratkaisut omissa aiemmissa talouskriiseissään keräsivät kiinnostusta kokouksen osanottajilta.

- Perimmäinen viesti näiden maiden osalta on se, että vaikka joudutaan tekemään erittäin kovia leikkauksia, niin jos ne tehdään tehokkaasti, on myös mahdollisuus päästä nopeasti kasvuun.

Jos niitä [leikkauksia] ole pystytty tehokkaasti tekemään, niin ei se ainakaan yhtään helpompaa ole.

Esko Aho

- Voidaan tietysti sanoa, että sen sosiaaliset seuraukset olivat hankalia ja monet joutuivat leikkausten seurauksena henkilökohtaisesti kärsimään. Mutta kun katsoo monia muita Euroopan maita, voi sanoa, jos ei niitä asioita ole pystytty tehokkaasti tekemään, niin ei se ainakaan yhtään helpompaa ole. Ja seurauksena on se, että työttömyys ja taloudellinen piina jatkuvat pidempään.

Ahon mukaan arvostus Viron ja Latvian toimenpiteistä, ja siitä, mihin niillä on päästy, kasvoi kokouksessa selvästi. Maiden tapaukset eivät ole olleet maailmalla hyvin tunnettuja, ja niiden esittelystä kokoontumisessa oli Ahon mukaan selvästi hyötyä.

Suomen lamakokemukset myös esillä

Aho kertoi kokouksessa myös Suomen kokemuksista 90-luvun alun laman hoidossa. Pääministerinä tuolloin ollut Aho painotti, että leikkauspaineiden keskellä pitää pitää huoli siitä, että siemenviljaa syntyy.

- Se tarkoittaa, että panostetaan tutkimus- ja kehitystyöhön.

- Yksi neuvo, jonka annoin, oli se että teknologian hyödyntämisessä pitää olla hyvä. Mielellään maailman paras, jos haluaa pärjätä, Aho kertoo.

Hän korosti myös verouudistusten merkitystä uuden kasvun synnyttämisessä

- Meillä erityisesti yhteisö- ja pääomaverotuksen puolella tehtyjen uudistusten vuoksi verotulot kasvoivat valtavasti 90-luvulla.

Kokouksessa oli mukana arvovaltainen joukko vaikuttajia

Euroopan päättäjien keskustelufoorumissa puhetta johti Euroopan keskuspankin entinen pääjohtaja Jean-Claude Trichet. Koko viikonlopun paikalla oli myös Viron presidentti Tomas Hendrik Ilves. Lauantaina kokoukseen osallistui Viron pääministeri Andrus Ansip. Latviasta paikalla oli pääministeri Valdis Dombrovskis. Lauantaina puheen piti Italian pääministeri Mario Monti. Keskustelufoorumiin osallistui myös Venäjän entinen monivuotinen valtiovarainministeri Aleksei Gudrin.

Trilateraalinen komissio, johon osallistui 160 vaikuttajaa, näkyi myös Helsingin katukuvassa, sillä monet vieraista asuivat keskustassa hotelli Kämpissä, ja he liikkuivat jalan ydinkeskustan kokouspaikkojen ja vastaanottojen välillä.

Kokous pidettiin Helsingin kaupungintalolla. Vastaanottoja järjestettiin Presidentinlinnassa, Säätytalolla ja kaupungintalolla.