UrhoTV pelkää nettilähetysten laittoman jakamisen yleistyvän

Maksukanava UrhoTV:n mukaan SM-liigan nettilähetysten laittomat striimaukset saattavat kerätä jopa 10 000 käyttäjää. Poliisi ei ole törmännyt tapauksiin yleisemmin.

urheilu
Urho tv:n live-studio.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Urheiluun keskittyvä maksukanava UrhoTV näyttää muun muassa jääkiekon SM-liigan otteluita maksullisina nettilähetyksinä. Kanavan johtaja Juha-Pekka Louhelainen kuvaa toimintaa miljoonien bisnekseksi. Kaikki eivät kuitenkaan ole halukkaita maksamaan otteluista.

- Kun on riittävän kyvykäs, voi napata lähetyssignaalin ja sitten jakaa tätä meidän signaalia laittomasti vertaisverkoissa. Aika tarkkojen laskelmiemme mukaan siellä on parhaillaan ollut 10 000 käyttäjää tiettynä ajanjaksona. Ja ne ovat jo isoja määriä, Louhelainen kertoo.

Ensimmäinen tapaus selvitettiin sakoilla

UrhoTV:ssä on päätetty puuttua tulevaisuudessa entistä tiukemmin SM-liigan nettilähetysten laittomiin striimauksiin. Kanava on tehnyt nettilähetyksen signaalin laittomasta jakamisesta tähän mennessä yhden rikosilmoituksen.

- Vaikka tämä jakaminen on muka tietyllä tavalla harrastelijamaista, siinä alkavat olla isot rahat kyseessä. Toiminta on niin laajamittaista ja katsojia ja käyttäjiä on niin paljon, että olemme halunneet puuttua asiaan ihan kunnolla, Louhelainen sanoo.

Vaikka jakaminen on muka harrastelijamaista, siinä alkavat olla isot rahat kyseessä.

Juha-Pekka Louhelainen

Rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisista kertoo, että kyseinen tapaus on selvitetty ja tekijä joutui maksamaan sakot.

- Tässä oli kyseessä nuori opiskelijapoika. Hän tuskin jakoi sitä [signaalia] 10 000 ihmisille. Mutta sitä en tiedä, kuinka paljon näitä muita jakajia on. Tässä yksittäistapauksessa katsottiin, että asia hoituu parhaiten sakolla.

- Sitä, että päädyttiin sakkoon, ei pidä yleistää mitenkään. Nämä ovat tekijänoikeusrikoksia ja tuomiot niistä sen mukaisia, Risu toteaa.

UrhoTV uskoo kaappausten yleistyvän

Poliisin mukaan Suomessa ei ole ollut montaa vastaavanlaista tapausta. UrhoTV:n Louhelainen ei kuitenkaan usko, että lähetysten laittomat jakamiset olisivat pelkästään heidän ongelmansa. Louhelainen pelkää ongelman yleistyvän maksullisten netti-tv-lähetysten saadessa jalansijaa.

- Olemme olleet tässä ikävä kyllä vahtikoirina. Meille tällä toiminnalla on tällä hetkellä kaikkein suurin taloudellinen merkitys. Emme haluaisi tällaista tehdä, mutta kun tappiot alkavat olla yli 100 000 euroa tiettynä ajanjaksona, niin ne ovat aika isoja rahoja, Louhelainen pohtii.

Toinen merkittävä urheilulähetyksiä netissä lähettävä taho on MTV Median Katsomo. Katsomon liiketoiminnasta vastaavan apulaisjohtajan Sami Kannisen mielestä kaappaukset eivät kuitenkaan ole suuri ongelma Suomessa.

- Joitakin yksittäistapauksia on, mutta ei laajassa mittakaavassa. Ei tämä ole mikään iso ongelma. Kansainväliset live-lähetykset ovat ongelmallisempia, sillä niitä jaetaan laittomasti ulkomailta käsin, Kanninen toteaa.