Kylmenevä sää ahdistaa Sandyn uhreja New Yorkissa

Kymmenet tuhannet ihmiset tarvitsevat hätämajoitusta, kun syysmyrsky iskee New Yorkiin, arvioivat viranomaiset. Tiistain presidentinvaaleja varten luvassa on telttoja ja muita erikoisjärjestelyjä.

Ulkomaat
Cathy Wooden kävi hakemassa Michelle-tyttärensä kanssa ilmaisia aterioita Punaisen Ristin kojulta, jossa heitä palveli vapaaehtoinen Kay Ralph.
Cathy Wooden kävi hakemassa Michelle-tyttärensä kanssa ilmaisia aterioita Punaisen Ristin kojulta New Jerseyssä, jossa heitä palveli vapaaehtoinen Kay Ralph.Les Stone / Yhdysvaltain Punainen Risti / EPA

Kymmenet tuhannet newyorkilaiset eivät voi palata koteihinsa Sandy-myrskyn tuhojen takia, sanoo New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo. Pormestari Michael Bloomberg puolestaan arvioi, että ainakin 30 000 - 40 000 newyorkilaista tarvitsee pikaisesti uuden asuinpaikan.

Kotinsa menettäneiden tilannetta pahentaa sään kylmeneminen. Yölämpötila koillisissa osavaltioissa putosi sunnuntain vastaisena yönä pakkaselle, ja New Yorkissakin ennustetaan miinusasteita maanantaille. Ensi viikolla odotettavissa on myös kovia tuulia ja kovaa sadetta.

New Jerseystä löydettiin sunnuntaina kaksi Sandy-myrskyn takia kuollutta miestä, mikä nosti Sandyn vaatimien kuolonuhrien määrän Yhdysvalloissa ainakin 112:een. Toinen miehistä oli kuollut kylmään, toinen häkään yrittäessään lämmittää asuntoaan.

Sandyn uhrit saavat äänestää sähköpostilla

New Yorkin polttoainetilanne on parantunut olennaisesti, mutta ongelmia on vielä useiden päivien ajan, Cuomo sanoi. Bloomberg puolestaan arvioi, että sähköä saadaan kaikille vasta päivien päästä.

Bloomberg on kehottanut ihmisiä, jotka ovat edelleen vailla sähköä ja lämmitystä, hakeutumaan väliaikaisiin hätätiloihin lähestyvän syysmyrskyn takia.

Viranomaiset ovat huolissaan myös siitä, miten tiistain presidentinvaalit mahtavat onnistua poikkeusoloissa, joissa ihmiset ovat joutuneet lähtemään vaalipiireistään ja vaalihuoneistot ovat veden turmelemia.

New Jersey on ilmoittanut, että Sandyn uhrit saavat äänestää sähköpostilla tai faksilla. New Yorkissa puolestaan kaavaillaan äänestystelttoja.

Lähteet: AP, Reuters