1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaiset lajittelevat jätteensä entistä tunnollisemmin

Varsinkin kartongit ja pahvit viedään niille varattuun astiaan huomattavasti useammin kuin kuusi vuotta sitten. Kierrätysinto on kasvanut etenkin maaseudulla.

Kotimaan uutiset
Jäteastioita.
Yle

Yhä useampi suomalainen kotitalous lajittelee jätteensä säännöllisesti. Kierrätys on lisääntynyt selvästi vuodesta 2006 sekä kaupungeissa että maaseudulla, kertoo Tilastokeskus.

Biojätteitä viedään niillä varattuun paikkaan edelleen melko laiskasti. Prosenttiosuus on kuitenkin kasvanut 48:sta 59:ään.

Pakkauspahveja lajittelee nykyisin jo neljä viidestä kotitaloudesta. Vielä kuusi vuotta sitten pahvit pani säännöllisesti kierrätykseen vain reilu puolet suomalaisista.

Myös erilaiset kartonkitölkit lajitellaan tunnollisesti: niistä kiertoon päätyy 61 prosenttia, kun kuusi vuotta sitten prosenttiluku oli 35.

Maaseudulla asuvat kierrättävät jätteensä selvästi tehokkaammin kuin ennen. Maitopurkkien ja vastaavien kartonkipakkausten lajitteluprosentti on noussut 14:stä 59:ään ja pakkauspahvien 33:sta 81:een.

Samalla, kun taajama-asteen mukaiset erot ovat hävinneet lähes kokonaan, myös asuntotyyppien väliset erot ovat miltei kadonneet. Tämä johtuu siitä, että etenkin omakotitalojen asukit ovat lisänneet kierrättämistään.

Kotitalouden koko vaikuttaa yhä lajitteluun. Yksinasuvat kierrättävät laiskemmin kuin suuremmat kotitaloudet.

Lue seuraavaksi