GSM-tukiaseman kantama voi kaupungissa olla vain muutaman sata metriä

Tasaisessa maastossa tukiaseman kantama voi olla yli 20 kilometriä. Kaupunkialueilla antennit sijoitetaan korkeiden talojen katoille tai seiniin.

Kotimaa
Antennin asentaja mastossa.
4G-antennia asennetaan Niitynpäässä.Mikko Rantala, Vaajakoski

Kaupunkialueilla näkee paljon gsm-tukiasemia. Näkyvimpiä ovat useita kymmeniä metrejä korkeat mastot, joiden juuressa on noin 10 neliön tekniikkarakennus.

- Tavallisessa mastotukiasemassa antennit ovat 80-100 metrin korkeudella maasta. Jos maasto on tasaista, kantavuus on 20 kilometriin, jopa pitemmällekin, sanoo osastopäällikkö Timo Hietalahti Soneralta.

Kun maastomuodot ovat hankalat, antennin kantavuus voi jäädä Hietalahden mukaan muutamaan kilometriin.

Tarvittaessa tukiasema naamioidaan

Kaupungeissa gsm-verkon hyvän kuuluvuuden edessä on paljon vaikeuksia. Isojen talojen rakenteet estävät erilailla, mutta tehokkaasti radioaaltojen etenemistä. Rakennuksiin yritetään saada kuitenkin maksimikuuluvuus.

- Tukiasemia on rakennettava suhteellisen tiiviisti. Puhutaan ihan muutamista sadoista metreistä, kertoo Hietalahti.

Tiiviisti rakennetuissa kaupungeissa tukiasemia rakennetaan korkeiden talojen katoille ja seiniin.

- Niitä pyritään tekemään myös huomaamattomiksi. Esimerkiksi seinään asennettu antenni voidaan maalata samanväriseksi seinän kanssa.

Kellareissa kenttä on heikko

Korkeiden talojen alakerroksissa puhelimen kuuluvuus on usein heikompi. Keinot kuuluvuuden parantamiseksi ovat melko vähissä.

- Tulevaisuudessa voidaan rakentaa esimerkiksi langallinen siirtoyhteys antennista kellaritiloihin. Sitä kautta saataisiin kuuluvuutta paremmaksi. Näitä ei vielä ole kovin paljoa olemassa, mutta varmaan viiden vuoden päästä nähdään mitä kehitys tuo tullessaan, pohtii Hietalahti.