Koe uusi yle.fi

Blogin kirjoittaminen rakentaa nuoren omakuvaa

Ujolle tai uudelle paikkakunnalle muuttaneelle nuorelle blogi voi olla pelastus. Tutkijan mukaan blogi on identiteettityöväline.

kulttuuri
Nuori kirjoittaa blogia.
Devy Nagalingam / Yle

Pääasiassa tyttöjen keskuudessa vallitseva blogibuumi tarjoaa mahdollisuuden nuorille kehittää sosiaalisia taitoja. Blogi on paikka, jossa nuori voi rakentaa omakuvaa ja jakaa mielipiteitään sekä ajatuksiaan muiden saman ikäisten kanssa.

Bloggaamisesta on tullut suosittu harrastus kavereiden keskuudessa, kertoo omaa blogia kolme vuotta kirjoittanut 15-vuotias Miriam.

- Mun kaveripiirissä se on todella yleistä, meidän luokan tytöistä noin puolet pitää omaa blogia, onhan se aika paljon.

Miriam kokee oppineensa itsestään uutta blogia kirjoittamalla.

- Olen huomannut itsessäni uusia piirteitä. Olen aina ollut sitä mieltä, että olen hirveän kärsimätön, mutta omaa blogia tehdessäni olenkin huomannut olevani aika kärsivällinen. Kummasti sitä jaksaa tehdä pitkiäkin tekstejä huolella loppuun asti.

Sosiaalista mediaa ja blogeja väitöskirjassaan tutkinut Sari Östman Turun yliopistolta näkee myös nuorten rakentavan kuvaa itsestään omaa blogia pitämällä.

- Blogi on hyvin vahvasti nuorelle sellainen paikka, jossa voi pohtia itseään, omaa olemistaan ja minuuttaan, sitä millainen minä nyt olen tai haluan olla ja millainen haluan toisten silmissä olla. Blogi on identiteettityöväline siinä mielessä, digitaalisen kulttuurin tutkija vahvistaa.

Blogi voi pelastaa syrjäytymiseltä

Oman blogin kautta pidetään yhteyttä myös kauempana asuviin ystäviin. Parhaassa tapauksessa blogi voi estää nuoren syrjäytymisen.

- Blogi voi olla elämänlaadun parantaja sellaisessa tilanteessa, missä ihminen on joutunut jotenkin eristyksiin. Esimerkiksi yksi hyvin ujo henkilö kertoi blogin perustamisen jälkeen saaneensa paljon ystäviä, minkä kautta hän rohkaistui myös muussa elämässä puhumaan ja ottamaan kantaa, Sari Östman kertoo.

Blogi voi olla elämän laadun parantaja sellaisessa tilanteessa, missä ihminen on joutunut jotenkin eristyksiin.

tutkija Sari Östman

Lukijoilta saadut kommentit ovat bloggaamisen sekä hyvä että huono puoli. Vaarana on nettikiusaaminen, parhaassa tapauksessa taas mukava kommentti voi pelastaa bloggaajan päivän.

- Mun mielestä parasta bloggaamisessa on saada se palaute niiltä lukijoilta. Kun on esimerkiksi tehnyt hirveän ison työn ja sitten joku pitää siitä ja sanoo et tää on tosi hyvin kirjotettu. Sen jälkeen tekee mieli tehdä uusi kirjoitus. Myös jos on ollut huono mieli ja käy lukemassa blogista mukavia kommentteja, niin heti tulee paremmat fiilikset, Miriam kuvailee.

Tutkija suosittelee nuorta harkitsemaan, mitä kaikkea itsestä kertoo blogissa.

- Neuvo minkä antaisin eritoten nuorelle, aloittavalle sosiaalisen median käyttäjälle on se, että älä kerro kovin paljon sellaisista asioista, joita joku voi käyttää sinua vastaan, Östman suosittelee.

- Toiselle se voi olla vaikka lempielokuva, toiselle taas ero poikaystävästä, kolmannelle se on taas jotain ihan muuta. Yksityisyyden raja on se, mikä jokaisen pitää itse päättää ja löytää.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Seksuaalirikokset

Mummon miesystävä käytti Helenaa hyväkseen kuusivuotiaaksi saakka

180 astetta: “Tanakat miehet oikeudessa vaativat, että 10-vuotiaan olisi pitänyt osata vastustella hyväksikäyttäjäänsä”

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä!

Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Seksuaalinen häirintä

Seksuaalinen häirintä halutaan tuoda puitavaksi eduskunnan suureen saliin

Myanmar/Burma

Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta?