1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Punkkinen: Tämän syksyn hiihdon mustamaalaus ajoitettiin elokuvan julkaisuun

Arto Halosen elokuva sai doping-keskustelun aikaiseksi normaalia aikaisemmin. Hiihtovalmentaja Jarmo Punkkisen mukaan nämä asiat keskustellaan yleensä marraskuussa

Urheilu
Jarmo Punkkinen.
Jarmo Punkkinen. (Arkistokuva)YLE

Arto Halosen elokuva Sinivalkoinen valhe esitti useita näkemyksiä hiihdon dopingin käytöstä. Elokuvassa syytetään muun muassa Suomen maastohiihdon entisen päävalmentajan Immo Kuutsan ja Italian miesten maajoukkueen päävalmentaja Jarmo Punkkisen painostaneen urheilijoita käyttämään dopingia.

- Tämähän on jokasyksyistä hiihtourheilun mustamaalaamista. Tällä kertaa se vain ajoitettiin Halosen elokuvan julkaisuun. Aikaisemmin dopingasioita on nostettu marraskuussa, sanoi Punkkinen Yle Etelä-Karjalan Hikivieraana.

Oppilaatkin ovat jo tottuneet doping-keskusteluihin

Punkkisen mukaan nämä samat dopingsyytökset ovat olleet pöydällä koko hänen uransa ajan. Samalla Punkkinen on harmissaan, ettei elokuvassa ole muita kuin yksi näkökulma. Punkkinen ei itse ole elokuvaa nähnyt.

Jarmo Punkkinen tekee valmentamisen lisäksi töitä liikunnanopettajana. Hänen mukaansa oppilaat eivät elokuvan aiheuttamasta keskustelusta piitanneet.

- Oppilaat ovat tottuneet siihen, että mediassa on paljon asioita, jotka on tietyssä tarkoituksessa tuotu esille ja jättävät ne omaan arvoonsa, kommentoi Punkkinen.

Armstrong tuomittiin jo paljon ennen varsinaista tuomiota

Lance Armstongin dopingtapauksesta Punkkinen suosittelee lukemaan Seppo Rehusen kirjoittaman blogin ATD:n toiminnasta.

- Siinä käsitellään muun muassa sitä, kuinka Lance Armstrong tuomittiin jo aiemmin ulkopuolisten todistusten perusteella, vaikka hän oli antanut noin 500 negatiivista dopingnäytettä.

Punkkisen mukaan minkäänlaisia syytöksiä ei saisi heittää urheilijan päälle, ennen kuin on esittää pitäviä todisteita.

Hiihtovalmentaja ja liikunnanopettaja Jarmo Punkkinen oli maanantaina Etelä-Karjalan radion Hikivieraana.