1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. remontti

Kiinanmuurin putket korjataan jättiremontissa

Porin suurimmassa kerrostalokompleksissa on aloitettu jättimäinen putkiremontti. Kaupunkilaisten Kiinanmuuriksi kutsuman rakennuksen kuuden miljoonan euron remontti yritetään saattaa loppuun kesään 2014 mennessä.

Kuva: Matti Kauvo / Yle

Porin keskustassa, Satakunnankadulla sijaitsevassa kolmen taloyhtiön kerrostalossa aloitettiin tänään suururakka. Asukkaat ovat ottaneet putkiremontin hyvin vastaan, vaikka kustannuksia remontista syntyy arviolta 600-700 euron edestä per neliö.

- Taloissa viemärit ja vesijohdot hajosi, oli viemäritukoksia. Ylimääräisiä kustannuksiahan näistä tuli, joten päätös remonttiin ryhtymisestä syntyi kyllä taloyhtiöissä yksimielisesti, kertoo Satakunnankatu 18:n isännöitsijä Jukka Korhonen.

Suuruus tuo laatua

Remonttivasaran alle päätyy yhteensä 191 asuntoa. Putkien lisäksi uusitaan kylpyhuoneiden laatoitukset ja kalusteet, osa keittiöiden kalusteista sekä talojen eteistiloista.

- Remonttihankkeessa suuruudesta on monessa mielessä hyötyä. Arvioidaan, että ryhmäkorjaushankkeissa saatava hyöty olisi kymmenen prosentin luokkaa. Myöskin rakentamisen laatuun ja sen valvontaan kiinnitetään suuressa projektissa eri tavalla huomiota, kertoo rakennus- ja kiinteistöalan yritys Sakipa Oy:n toimitusjohtaja Eino Taulu.

Mallikoti remontin alla pihassa

Putkiremontista tiedottamiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tietoa jaetaan niin perinteisesti taloyhtiöiden ilmoitustauluilla kuin netissäkin. Lisäksi asukkaiden tiedonjanoa tyydyttämään on rakennettu Kiinanmuurin pihaan mallikontti, jossa esitellään remontin tekoa kylpyhuoneissa ja keittiöissä.

- Yksi sitkeä sissi asuu remontin keskellä, mutta muuten asukkaat muuttavat remontin tieltä esimerkiksi sukulaisten luokse tai kesämökeille. Evakkoaikaa tulee asukkaille noin kolmisen kuukautta. Siinä ajassa saadaan korjattua yhden porraskäytävän asunnot, kertoo isännöitsijä Jukka Korhonen.