Eläkeläinen suksii etelänavalle juhlimaan

Joensuulaisen Eero Ouran seikkailunhalu ei hiivu iän myötä, päinvastoin. Hän aikoo seuraavaksi hiihtää etelänavalle eläkkeelle jäämisensä kunniaksi.

Kotimaa
Eero Oura
Eero Oura.Eero Oura

Joensuulainen 63-vuotias lääkäri Eero Oura on tehnyt jo tähän mennessä useita hurjia reissuja, mutta iän myötä haasteet vain kovenevat. Edessä on yli yhdeksänsadan kilometrin pituinen hiihtomatka maantieteelliselle etelänavalle lähes kolmentuhannen metrin korkeuteen.

Kolmihenkisellä kansainvälisellä porukalla on vastassaan rajut olot sekä henkisesti että fyysisesti. Pakkasen lisäksi vastuksena voi olla täysi myrsky. Kaikkiaan hiihtopäiviä kertyy lähes viisikymmentä.

- Maailman kylmimmät pisteet sijaitsevat ihan siellä keskellä. Me hiihdämme Etelämantereen syvimmässä ja kuumimmassa kesässä, joten meillä on odotettavissa pakkasta noin kolmekymmentä astetta. Tämän vielä sietää, mutta kun siihen yhdistetään vielä tuuli niin silloin pakkanen voi kohota neljäänkymmeneenviiteen asteeseen, kertoo Eero Oura.

Henkinen kantti ratkaisee

Eero Ouralla on vankka kokemus fyysisesti rasittavista, kylmistä, pitkistä ja haastavista reissuista. Hän on muun muassa hiihtänyt kuusi vuotta sitten Grönlannin jäätikön poikki ilman huoltoa. Fyysinen rasitus on kuitenkin pienempi kuin muut rasitukset.

- Henkinen puoli on se, mikä on puolet jos ei enemmänkin koko jutusta. Pitää olla kovasti päämäärätietoinen. Että minä jaksan hiihtää joka päivä eli yli neljäkymmentä päivää. Joka aamu on lähdettävä pakkaseen ja riehuvaan tuuleen. Se on vain mentävä, sanoo Eero Oura.

Omat haasteensa tuo myös porukka, joka on tavannut toisensa vain skypen välityksellä. 63-vuotiaan veteraanin lisäksi porukkaan kuuluu englantilainen 37-vuotias nainen, joka on naparetkien konkari sekä 36-vuotias merijalkaväen sotilas.

Unelmat ovat sellaisia asioita, joita ei tarvitse rationaalisesti selitellä

Eero Oura

Joensuulainen Eero Oura on tehnyt pitkän uran fysiatrina. Hän jää eläkkeelle virallisesti tammikuussa. Eikö sitä voisi jäädä helpomminkin viettämään eläkepäiviä kuin valloittamalla etelänapa?

- Unelmat ovat sellaisia asioita, joita ei tarvitse rationaalisesti selitellä. Minä nyt vain haluan tehdä tämän. Haluanpahan, että lapsilla on jotain muisteltavaa, että kävipähän äijä siellä hiihtämässä. Ja onneksi en vielä tähän ikään mennessä ole menettänyt uteliaisuuttani. On hienoa käydä katsomassa sellaisia paikkoja, joita ei ole vielä nähnyt, toteaa Oura.

Seikkailija lähtee matkaan Suomesta 11. päivä marraskuuta. Mantereelle retkikunta lähtee Chilen Punta Arenaksesta tämän kuun lopussa. Kotimaa odottaa jälleen tammikuun lopussa.