Onnettomuustutkintakeskus tutkii Jyväskylän vesitornin romahduksen

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Jyväskylän Kangasvuoressa romahtaneen vesitornin kaltaisia rakenteita on Suomessa ainakin parikymmentä. Syiden selvittely saattaa kestää kuukausia.

Kotimaa
Vesitornin betonirakenteet kestivät 40 vuotta.
Kangasvuoren vesitornin säiliön betoniset rakenteet sinkoutuivat ympäröivään metsään.Arvo Vuorela/Yle

Onnettomuustutkintakeskuksen selvittelyjen mukaan Kangasvuoren romahtaneen tornin kaltaisia isoja torneja on Iisalmessa ja Porvoossa, mutta vastaavia pienempiä torneja on eri puolilla maata.

- Haluamme tutkinnalla hankkia tietoa vastaavien onnettomuuksien ehkäisemiseksi, tiivistää Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Nurmen mukaan rakennussortumien todennäköiset syyt selviävät yleensä sortuman jälkiä tutkimalla.

- Uskon, että tapahtumiin saadaan riittävä selvyys. Meidän selvitystyömme on alkanut jo esitietojen keräämisellä, ja meillä on käytössämme Jyväskylän Energian aiemmat selvitykset, Nurmi kertoo.

Kangasvuoren vesitornin yläosa romahti lauantaina. Tornin omistava Jyväskylän Energia oli selvitellyt tornin kuntoa kesällä. Tuolloin tornissa havaittiin lisätutkimusta vaativia korroosio- ja pakkasvaurioita. Vaurioiden ei arvioitu tarvitsevan pikaista korjausta, vaan ne nähtiin laadultaan viiden - kymmenen vuoden sisällä korjattaviksi.

- Me lähdemme liikkeelle aivan rakennesuunnitelmista ja arvioimme jo tehtyjen tarkastusten ja romahtusjäänteiden perusteella mistä voisi olla kyse, Nurmi sanoo.

OTKES ei tässä vaiheessa arvioi mitenkään romahduksen mahdollisia syitä. Nurmen mukaan täysi tutkinta saattaa kestää kuukausia, mutta vähintään viikkoja.

Jyväskylän Energia aikoo yhdistää oman selvityksensä OTKES:in selvitykseen.

Kello 15:54: artikkelia täydennetty.