1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Blogit

Sanna Ukkola: Kokoomuksen heikompi aines

"Meillä on oma broilerihautomo, mutta - anteeksi nyt vain - se on niin surkea, ettei sitä voi hyödyntää."

Kuva: Yle

**Kokoomuksen **kovimpaan ytimeen kuuluva poliitikkohan se siinä arvioi Kokoomuksen nuorten liittoa. Rovaniemen puoluekokouksen aikoihin toinen kokoomuksen sisäpiiriläinen sanoi sen vielä suorempaan: "Ne ovat iilimatoja. Vääriä mielipiteitä."

Ylläolevat sitaatit kuvaavat hyvin emopuolueen ja Kokoomuksen nuorten liiton suhdetta. Se on huono, äärimmäisen huono.

Eikä ihme. Vaikka kokoomuksessa vallalla ovat sosiaaliliberaalit voimat, KNL:ssä jylläävät paljon kovemmat, libertaarit näkemykset: köyhät kyykkyyn -ajattelu, markkinoiden ehdottoman vapauden kannattaminen sekä rasismia hipova maahanmuuttokriikki.

Vaikka nuorisojärjestöt ovat usein radikaalimpia kuin äijäpuolueet, KNL on sitä potenssiin kymmenen: se ajaa emopuolueesta äärioikealta ohitse.

Tuoreimman esimerkin siitä antoi puolueen nuorisoliiton varapuheenjohtaja Saul Schubak, joka kommentoi Facebookissa lapsilisiä näin:

"On järjenvastaista tukea heikomman aineksen lisääntymistä lapsilisillä."

Schubak joutui selittelemään käsittämättömiä, eugeniikkaan vivahtavia kommenttejaan, ja KNL:n puheenjohtaja irtisanoutui niistä. Silti Kimmo Sasin entinen avustaja jatkaa nuorisojärjestön varapuheenjohtajana aivan kuten ennenkin.

Eikä se edes yllätä. Schubakin ajattelumaailma ei nimittäin poikkea kovinkaan jyrkästi monen muun kokoomusnuoren arvoista.

**Uudessa Suomessa **bloggaava Aleksi-Erik Tolvanen panee vielä paremmaksi. Hän vaatii lapsilisien poistamisen lisäksi myös kaikkien muiden sosiaalietuuksien poistamista.

"Verotus tapahtuu väkivallan uhalla eli pakottamalla, joten veroista rahoitettava julkinen sosiaaliturva ei ole eettinen keino auttamiseen", Tolvanen pohtii blogissaan.

Sopiikin kysyä, ovatko nuoret kokoomuksen viides kolonna, jonka tarkoitus on jäytää emopuoluetta sisältäpäin.

**Kokoomusnuorten **entinen puheenjohtaja Wille Rydman taas kohautti aikoinaan vaatimalla Suomea luopumaan kiintiöpakolaisista ja kampanjoi eduskuntavaalien alla sloganilla "niskalenkki maahanmuutosta".

Rydmanin johdolla nuorisojärjestö myös totesi vähemmistöjen suosimisen kiintiöiden ja positiivisen erityiskohtelun varjolla olevan "hälyttävä osoitus Suomessa esiintyvästä julkisesta rasismista". Kuntavaaleissa Rydman sai hurjan äänipotin ja meni ryminällä valtuustoon.

Kokoomuksen puoluekokouksessa nuoret provosoivat vaatimalla yritysten siirtämistä Viroon matalamman verotuksen perässä.

Viime vuonna kohistiin siitä, kuinka kokoomusnuorten Helsingin piirin silloinen varapuheenjohtaja kirjoitti Facebookiin avioliittonäkemyksiään. Naisen mielestä avioliitossa tehdystä raiskauksesta ei pitäisi saada tuomiota.

"Mielestäni miehen kuuluu kustantaa vaimon elämää, vaimon kuuluu kantaa vastuu kotitöistä ja lastenhoidosta ja tyydyttää miehen kaikki fyysiset tarpeet", nainen kirjoitti.

Kokoomusnuorissa käytiin aikoinaan ankaraa kamppailua rydmanlaisen arvokonservatiivin ja arvoliberaalin siiven välillä, mutta arvoliberaalit hävisivät. Erään entisen kokoomusnuoren mukaan toisinajattelijat on joko ajettu tai savustettu ulos kokoomusnuorista. Keskustelu on tukahdutettu.

Sopiikin kysyä, ovatko nuoret kokoomuksen viides kolonna, jonka tarkoitus on jäytää emopuoluetta sisältäpäin. Joka tapauksessa näitä nuoria kannattaa pitää silmällä. He kun todennäköisesti johtavat puoluetta tulevaisuudessa.

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on A-studion politiikan toimittaja