Juha Sipilä: Keskustan kuntavaalitulos oli helpotus

Puolueen puheenjohtajan mukaan valtakunnallinen tulos oli jopa parempi kuin hän osasi ennakkoon odottaa.

Kuntavaalit 2012
Aamu-tv:n ja radion Ykkösaamun yhteisessä vaalitentissä vuorossa Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.
Yle

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä palasi maanantaina julkisuuteen vaalien jälkeiseltä lomalta. Paluu arkeen sujui kiireisissä, mutta hyvissä tunnelmissa. Reilun viikon takainen kuntavaalitulos maistuu edelleen hyvältä.

Sipilä luonnehtii vaalien tulosta suureksi helpotukseksi. Hänen mukaansa puolueen valtakunnallinen 18,7 prosentin kannatus oli jopa hieman parempi kuin hän uskalsi odottaa.

- Ajattelin etukäteen, että ainakaan eduskuntavaalien tuloksen alle ei kärsi mennä, se on ehdottomasti se raja. Siitä eteenpäin kaikki oli voittoa.

Alkusyksyn aikana kentällä oli ilmassa hermostumisen merkkejä, kun uusi puoluejohtaja ei saanut keskustan alavireistä suuntaa käännettyä niin nopeasti kuin oltiin ajateltu. Sipilä myöntääkin, että hänen tyyliinsä yritettiin matkan varrella vaikuttaa.

- Kyllä sellaisiakin viestejä tuli. Minulla on kuitenkin jo sen verran ikää, ettei tyyliä kovin helposti muuteta. Halusin säilyttää oman tyylini ja uskoin koko ajan siihen, että ensin voitetaan omien luottamus ja sen jälkeen mennään omalla selkeällä suunnalla eteenpäin.

Puheenjohtaja luottaa yhteishengen säilymiseen

Ajattelin etukäteen, että ainakaan eduskuntavaalien tuloksen alle ei kärsi mennä, se on ehdottomasti se raja. Siitä eteenpäin kaikki oli voittoa.

Juha Sipilä

Keskusta nousi kuntavaaleissa valtakunnallisesti perussuomalaisten ohi kolmannelle sijalle. Oulun vaalipiirissä puolue säilytti valtapuolueen asemansa 40,6 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaiset rynnistivät kuitenkin muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla valtuustoihin voimalla. Valtuustoihin pääsi kuntavaaleissa yli 100 perussuomalaista, reilusti enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei kuitenkaan usko, että se tulee muuttamaan monin paikoin keskustalaista kuntapolitiikkaa.

- Kuntapolitiikassa ei ole oppositio-hallitus -asetelmaa. En usko, että kuntapolitiikka tästä muuttuu; valtuustoissa päätetään myös tästä eteenpäin yhteisistä asioista.

Sipilä sanoo toivovansa, että eri puolueiden välillä säilyy kuntien valtuustoissa samanlainen yhteishenki kuin tähänkin saakka.