1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaanhoitajien reseptikoulutusta ollaan laajentamassa

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu odottaa viiden muun ammattikorkean kanssa sairaanhoitopiirien ja kuntien päätöksiä siitä, sitoutuvatko nämä työnantajina maksamaan sairaanhoitajien täydennyskoulutuksen. Koulutus olisi mahdollista aloittaa jo ensi syksynä.

sairaanhoitajat
Lääkäri kirjoittaa reseptiä.
Tiina Karjalainen / Yle

Sairaanhoitajien reseptikoulutus halutaan laajentaa pohjoisen ammattikorkeakouluihin.

Muun muassa Kemi-Tornion, Rovaniemen, Oulunseudun ja Kajaanin ammattikorkeat odottavat sairaanhoitopiirien ja kuntien päätöksiä siitä, sitoutuvatko nämä työnantajina maksamaan sairaanhoitajien täydennyskoulutuksen. Koulutus olisi mahdollista aloittaa jo ensi syksynä.

-Koulutus voidaan käynnistää, kunhan työnantajat näyttävät vihreää valoa. Uskon opiskelijoita löytyvän, Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun vs. koulutuspäällikkö Heidi Pyyny sanoo.

Pyyny selventää, että koska kyseessä on täydennyskoulutus, siihen ei saa opetus- ja kulttuuriministeriöltä tai miltään muultakaan taholta rahoitustukea.

- Tämä on puhtaasti maksullista täydennyskoulutusta, jonka työnantaja maksaa. Tällä hetkellä koulutuksen hinta on hoitajaa kohden 5 000 euroa.

Näen ihan selvänä, että tulevaisuuden sairaanhoitajat tulevat määräämään reseptejä. Se on varmaan kaikkien etu.

Timo Kilpijärvi

Lääkäripulaa helpottamaan

Tornion terveyskeskuksen lääkärivastaanoton vs. osastonhoitaja Timo Kilpijärvi arvioi, että hoitajien oikeutta määrätä lääkkeitä vierastetaan vielä ammattipiireissäkin.

- Siihen eivät vielä kaikki hoitajat ole valmiita eivätkä myöskään kaikki lääkärit. Eivätkä terveyskeskukset ja kunnat ole tehneet vielä päätöksiä koulutuksen aloittamisesta, Kilpijärvi listaa.

Hän kuitenkin uskoo, että sairaanhoitajien rajattu lääkemääräämisoikeus ajan mittaan yleistyy ja helpottaa lääkäripulasta kärsivää perusterveydenhuoltoa.

- Koulutus laajentaa hyvin sairaanhoitajan osaamisalueita ja se vapauttaa osan lääkärintehtävistä. Varsinkin, jos lääkkeen määräämisoikeus rajataan tietyille osa-alueille eli sairauksiin, joita on suhteellisen helppo hoitaa ja joiden lääkitys on suhteellisen selkeä, Kilpijärvi sanoo.

Mielenkiintoa löytyy

Kilpijärven mukaan Tornion terveyskeskuksessa löytyy mielenkiintoa koulutukseen hakeutumiselle.

- Olemme jo aloittaneet keskustelun muutamien henkilöiden kanssa siitä, kiinnostaako koulutus ja kartoitamme sitä kautta tulevaisuutta.

- Näen ihan selvänä, että tulevaisuuden sairaanhoitajat tulevat määräämään reseptejä. Se on varmaan kaikkien etu.

Lue seuraavaksi