Hoitamaton uniapnea riski myös iäkkäille

65-vuotiaiden vakavaa uniapneaa sairastavien riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin on noin kaksinkertainen verrattuna samanikäisiin terveisiin.

tiede

Obstruktiivista uniapneaa potevat keski-ikäiset sairastuvat tavallista herkemmin sydän- ja verisuonitauteihin ja myös menehtyvät niihin. Sama näyttää pätevän myös iäkkäämpiin uniapneapotilaisiin.

Tuoreen espanjalaistutkimuksen perusteella yli 65-vuotiaiden vakavaa uniapneaa sairastavien riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin on noin kaksinkertainen verrattuna samanikäisiin terveisiin. Riski kuitenkin rajoittuu potilaisiin, joiden apneaoireita ei ole hoidettu CPAP-hengityshoidolla.

Hoitoa saavien riskit olivat terveiden tasolla, tutkijat havaitsivat. Espanjalaisten tulokset laajentavat tietämystä obstruktiivisen uniapnean terveyshaitoista ja kannustavat kaikenikäisiä potilaita hakeutumaan hoitoon.

Tutkimukseen osallistui runsaat 900 yli 65-vuotiasta, joilla epäiltiin obstruktiivista uniapneaa vuosina 1998–2007. Osallistujia seurattiin noin kuuden vuoden ajan.

Obstruktiivista uniapneaa potevan ylähengitystiet ahtautuvat unen aikana, mikä aiheuttaa hengityskatkoksia.

Noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista sairastaa uniapneaa. Sydän- ja verisuonitautien lisäksi se voi altistaa myös dementialle ja tapaturmille.

Lähteet: Duodecim