1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putin erotti puolustusministerin

Puolustusministeriksi nousee entinen hätätilaministeri ja nykyinen Moskovan alueen kuvernööri Sergei Shoigu. Eron taustalla ovat puolustusministeriön alaiseen omaisuudenhoitoyhtiöön kohdistuvat rikosepäilyt.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja puolustusministeri Anatoli Serdjukov Voiton päivän paraatissa Punaisella torilla Moskovassa 9. toukokuuta. Kuva: Aleksei Druzhinin / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on erottanut puolustusministeri Anatoli Serdjukovin. Hänen paikalleen nousee entinen hätätilaministeri ja nykyinen Moskovan alueen kuvernööri Sergei Shoigu, jota pidetään yhtenä Putinin lähimmistä liittolaisista.

Erottamisen taustalla ovat puolustusministeriön alaiseen omaisuudenhoitoyhtiöön kohdistuvat rikosepäilyt. Omaisuudenhoitoyhtiö Oboronservisin johtajia epäillään lähes 100 miljoonan euron kavalluksista. Johtajien väitetään myyneen ministeriön omaisuutta alle markkinahinnan Moskovassa.

Johtajien epäillään myös korjauttaneen ministeriön varoilla kiinteistöjä, jotka olisi sitten laittomasti myyty tai vuokrattu kaupalliseen käyttöön. 

Vastuu alaisten tekemistä on ministerillä.

Putinin tiedottajan mukaan Serdjukov vapautettiin tehtävästään, jotta voidaan tehdä perusteellinen tutkinta puolustusministeriön alaiseen yhtiöön liittyvistä petosepäilystä. Lokakuun loppupuolella viranomaiset tarkastivat kyseisen yhtiön tilat.

Myös kehitysohjelma taustalla

Serdjukov joutui lähtemään myös siksi, ettei hän ole kyennyt kehittämään puolustusvoimia Putinin haluamalla tavalla. Armeijan kehittämiseen on tarkoitus lähivuosina käyttää Venäjällä noin 500 miljardia euroa. Putinin mukaan kehitysohjelmaa vetämään sopii nimenomaan Shoigu.

Venäjällä hallituksen nimittää ja erottaa presidentti, mutta Putin muistutti, että Serdjukovin potkuista päättäessään hän kuunteli myös pääministeri  Dmitri Medvedevin mielipidettä.

Serdjukov nimitettiin puolustusministeriksi vuonna 2007.