Erityistiimi koordinoi vaativia rikosjuttuja

Syyttäjänvirastoon perustettiin vuosi sitten erityinen LAVA-tiimi koordinoimaan laajoja ja erityistä osaamista vaativia rikosjuttuja. Tiimin hoidettavana on useita Pohjois-Suomea koskevia juttuja.

Viime aikoina Suomessa on tullut ilmi useita varsin laajoja ja erityista osaamista vaativia rikosjuttuja. Paikalliset syyttäjät ovat joutuneet niiden edessä usein tiukoille. Pulaa on ollut sekä resursseista, että erityisosaamisesta. Vuoden 2011 syksyllä Suomeen perustettiinkin erityinen LAVA-tiimi, joka koordinoi laajoja ja vaativia rikosasioita syyttäjälaitoksessa. Tiimi pyrkii ohjaamaan syyttäjälaitoksen sisältä asiantuntemusta niille paikallisille syyttäjänvirastoille, jotka sellaista tarvitsevat.

LAVA-tiimin järjesteltävänä on ollut myös useita pohjoissuomalaisia rikosjuttuja, kuten Raahen kultakaivoksen ja Talvivaaran kaivoksen ympäristörikosepäilyt, epäilys poliisien tarpeettomasta rekisteritietojen käytöstä hiihtäjä Mika Myllylän kuoleman yhteydessä sekä WinCapita-oikeudenkäynti.

LAVA-tiimin vetäjä, valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta toteaa, että kaivoksiin liittyvissä ympäristörikosasioissa pohjoisen syyttäjillä ei vielä ole samaa asiantuntemusta kuin Etelä- ja Itä-Suomen syyttäjillä. Siksi on ollut tärkeää, että resursseja ja osaamista on voitu siirtää joustavasti eri syyttäjävirastoista toisille.

Tietoverkot ovat tuoneet syyttäjälaitokselle aivan uudenlaisia koulutus- ja osaamistarpeita.

Ritva Sahavirta

Tietoverkkorikollisuus on haaste syyttäjälle

Sahavirran mukaan haasteita syyttäjille tuo myös uudenlainen rikollisuus. Myös rikosten tekovälineet ovat uusia.

- Esimerkiksi lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia tehdään usein internetissä. Sellainen rikos on tekotavaltaan ja laajuudeltaan sellainen, että se vaatii LAVA-tiimin koordinointia. Tietoverkot ovat tuoneet muutenkin syyttäjälaitokselle aivan uudenlaisia koulutus- ja osaamistarpeita. Niitä ei osattu vielä kymmenen vuotta sitten edes ennakoida, toteaa sahavirta.

WinCapitan rikosjutusta hyviä kokemuksia

Oulunkin käräoikeudessa käsitelty sijoitusklubi WincCapitaan liittyvä monimutkainen rikosjuttu on ensimmäisiä talousrikoksia, jota varten on perustettu syyttäjäryhmä. Siinä on syyttäjiä eri puolelta Suomea. Sahavirran mukaan ryhmästä on saatu erittäin hyviä kokemuksia, sillä sisäinen työnjako on ollut toimivaa.

- Kiitos kuuluu ryhmässä oleville syyttäjille, jotka ovat olleet erittäin sitoutuneita ryhmän toimintaan, kehaisee Sahavirta.