Testaisitko seksitautisi netissä?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on huolissaan netissä kaupattavista sukupuolitautitesteistä. THL:n mukaan ainakin kuluttajille myytävät hiv-testit ovat täyttä roskaa ja pahimmillaan sukupuolitautia sairastava voi jäädä ilman hoitoa. Nettitestejä ostetaan muun muassa leimautumisen pelossa.

Kotimaa
Koeputkia.
Marja Airio / Lehtikuva

- Kun netistä tilaa, ei voi ikinä tietää, mitä sieltä saa. Sairaudet ovat sellaisia asioita, jotka on hoidettava kunnolla kuntoon, kertoo terveyskeskuksessa sukupuolitautitestinsä tehnyt nuorimies.

Jos henkilö ei jostain syystä halua testata itseään terveyskeskuksessa, netissä on kaupan kirjo tee-se-itse-testejä. Useimmissa tapauksissa kuluttaja voi tilata postilla kotiinsa näytteenottopaketin. Näytteestä saa tuloksen joko pikana tai se lähetetään jatkoanalysoitavaksi laboratorioon. Tämankaltaista, laboratoriossa analysoitavaa klamydia- ja tippuritestiä myy suomalainen Genleven Oy. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Mika Lähteenmäki kertoo, että 65 euron hintaista testiä tilataan päivittäin.

- Tällä hetkellä emme markkinoi nettitestejämme millään tavalla. Kesällä, kun meillä oli iso mainoskampanja esimerkiksi radiossa, testejä tilattiin useita päivässä.

Lähteenmäen mukaan toiminta ei ole ainakaan vielä erityisen rahakasta.

Testin voi tehdä kasvottomasti. Ei haluta mennä testiin kunnalliseen terveydenhuoltoon ja samalla ehkä leimautua.

Mika Lähteenmäki

- Liikevaihdossa puhutaan joistakin tuhansista euroista kuukausitasolla, että ei tämä mikään kukoistava bisnes ole. Siksi en myöskään usko, että alalle olisi tulossa kauheasti lisää kilpailijoita.

Hallituksen puheenjohtajalla on selkeä näkemys, miksi henkilö päätyy teettämään sukupuolitautitestinsä netin avulla.

- Suurin syy on se, että testin voi tehdä kasvottomasti. Ei haluta mennä testiin kunnalliseen terveydenhuoltoon ja samalla ehkä leimautua.

Matala kynnys on liian korkea

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksesta huolimatta edes hiv-testiä ei voi edelleenkään tehdä nimettömänä kaikissa Suomen terveyskeskuksissa. Suositus nimettömään testiin on ollut voimassa kymmenen vuotta, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio.

- Nettitesteille on kysyntää, koska meillä ei ole ollut tarjota oikealla lailla palveluja, vaikka pitäisi olla. Testiin pääseminen ei ole ollut tarpeeksi helppoa.

Lisäksi kunnallisiin, maksuttomiin sukupuolitautitesteihin voi osassa maata olla tuntien jonot.

- Ihan kiistatta ongelma on se, että meillä ei missään pääse kävelemällä ovesta sisään testeihin. Tätäkin puolta yritetään koko ajan terveydenhuollossa kehittää ja saada myös muihin seksitauteihin lisää matalan kynnyksen testausta, sanoo HYKS:in sukupuolitautipoliklinikan erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

- Meidän pitäisi saada kunnalliselle puolelle tällainen vastaava nettitestauspalvelu, joka on maksuton, Hiltunen-Back ehdottaa.

Positiivinen voi jäädä pimentoon

Ihan kiistatta ongelma on se, että meillä ei missään pääse kävelemällä ovesta sisään testeihin.

Eija Hiltunen-Back

Henrikki Brummer-Korvenkontion mukaan ainakin kuluttajille netissä myytävät hiv-testit ovat täyttä roskaa. Pahinta on, että ostaja ei välttämättä saa oikeaa positiivista tulosta.

- Joka tapauksessa hiv:n kohdalla kaikki positiiviset tapaukset tulee varmistaa laboratoriossa vielä uudella testillä, joten se yksi nettitesti ei riitä lopulliseen, varmaan vastaukseen.

Brummer-Korvenkontio kiteyttää yksityisten nettitestien vaarat.

- Ostetaan tuotteita, jotka eivät anna oikeaa tulosta: oikeaa positiivista ei löydetä ja asia ei etene tämän jälkeen lainkaan.

Erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back kokee, että lääkärin tai hoitajan vastaanotolla tehty testi antaa testattavalle paljon muutakin kuin varman vastauksen tautiepäilyyn.

- Näytteenottohetkeen liittyy myös neuvontaa ja keskustelua - vuorovaikutusta, jota ei netin kautta kotoa saa. Testattava voi kysyä esimerkiksi tarttumismekanismeista. Kokisin, että neuvonta, joka testaukseen liittyy, on aika arvokasta.