Kunnissa työskentelevät eivät stressaannu entiseen tapaan

Henkinen hyvinvointi on kasvanut, eikä esimerkiksi eläkkeelle hinguta yhtä yleisesti kuin vielä vuonna 2000. Ylipainoisia on kuitenkin yhä enemmän.

Kotimaa

Kuntatyöntekijöiden kokema stressi on vähentynyt reilun kymmenen vuoden aikana. Samalla johtaminen on parantunut, selviää kunta-alalla säännöllisesti tehdyistä hyvinvointitutkimuksista.

Eläkkeelle kuntatyöntekijät eivät enää halaja samaan tapaan kuin aiemmin. Vuonna 2000 yli puolet 55 vuotta täyttäneistä oli harkinnut eläkkeen hakemista, mutta tänä vuonna heitä oli enää 42 prosenttia.

Sen sijaan lihavuus vaikuttaisi olevan kasvava ongelma. Kun lihavia oli 11 prosenttia vuonna 2000, oli osuus noussut 16 prosenttiin vuonna 2012.

- Huolestuttavinta kehitys oli lähihoitajilla, joista 13 prosenttia oli lihavia vuonna 2000 mutta nyt jo 21 prosenttia. Lisäksi neljännes heistä tupakoi, kertoo tutkimusprofessori Jussi Vahtera Työterveyslaitoksesta.

Kunta-alan työntekijöiden hyvinvointia on seurattu kyselyillä neljän vuoden välein. Vuodesta 2000 lähtien kyselyihin on vastannut joka kerta keskimäärin 50 000 työntekijää.