Vihriälä käräjäoikeuden piinapenkissä vaalirahajutussaan

RAY:n hallituksen entistä puheenjohtajaa Jukka Vihriälää on kuulusteltu tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa. Vihriälä ei antanut kommentteja oikeuteen saapuessaan.

Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen entinen puheenjohtaja Jukka Vihriälä odotti Nuorisosäätiö-oikeudenkäynnin alkua Helsingissä 6. marraskuuta. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen entisen puheenjohtajan Jukka Vihriälän lahjusrikosjuttu jatkuu täydellä höyryllä Helsingin käräjäoikeudessa. Vihriälää on kuulusteltu koko tiistaipäivän ajan.

Syyttäjä vaatii Vihriälälle yli kahden ja puolen vuoden ehdotonta vankeustuomiota törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Törkeästä lahjuksen antamisesta puolestaan on syytteessä Nuorisosäätiön entinen asiamies Jorma Heikkinen. Heikkiselle syyttäjä vaatii ehdollista vankeusrangaistusta.

Vihriälä: Ei kommentteja omasta syytteestä

Käräjäoikeuteen aamulla saapuessaan Vihriälä oli totutun niukkasanainen.

- En kommentoi. Annan kommenttini vasta oikeuskäsittelyn jälkeen, Vihriälä tyytyi sanomaan vieressään kävelleelle toimittajajoukolle.

Vihriälä on aiemmin, jo syytteen nostamisesta kuultuaan, sanonut että hän ei ymmärrä eteensä tullutta lahjuskäräjöintiä laisinkaan.

Käräjäoikeuden istunnossa hän valotti laajasti Raha-automaattiyhdistyksen päätöksentekoa.

- Raha-automaattiyhdistyksen hallitus käsitteli vuosittain liki 4 000 hakemusta. Jokainen ymmärtää jo asioiden määrästä, että hallitus ei mitenkään voinut käsitellä niitä yksityiskohtaisesti, Vihriälä kertoi.

- RAY:n avustusosasto valmisteli esitykset itsenäisesti. Esimerkiksi itse hallituksen puheenjohtajana en ikinä pyytänyt yksittäisen hankkeen papereista selvitystä.

"Miksi kukaan ei puhu suurista asioista?"

Käräjäistunnon tauolla Vihriälä antautui hetkeksi keskustelemaan toimittajien kanssa. Hän kummeksui itsensä ja Nuorisosäätiön ympärille noussutta kohua.

- Nuorisosäätiöllä on selkeä poliittinen tausta, ja nyt puhutaan kaikkinensa noin 90 000 euron käyttämisestä vaalityöhön.

- Samana ajanjaksona ruotsinkieliset säätiöt sekä työantaja- ja työntekijäjärjestöt ovat jakaneet vaalitukea 100 miljoonaa euroa. Miksi kukaan ei puhu siitä?

Syyttäjät tiukkana

Syyttäjät näkevät lahjuskuvion niin, että Nuorisosäätiön pitkäaikainen asiamies Jorma Heikkinen voiteli Vihriälää useiden vuosien aikana liki 60 000 eurolla.

Samana ajanjaksona jona taulukauppoja ja kylpylämatkoja tehtiin, Vihriälä oli RAY:n hallituksen puheenjohtajana päättämässä Nuorisosäätiölle jaettavista valtionavuista.

Syytekirjelmän mukaan etujen antamisella on pyritty vaikuttamaan tai ne ovat ainakin olleet omiaan vaikuttamaan Vihriälän toimintaan RAY:ssä. Toisin sanoen: Nuorisosäätiö osti Vihriälältä myötämieltä rahoitushakemuksilleen.

- Taulukauppa oli poikkeuksellisen tuottoisaa. Vihriälä itse maksoi grafiikkavedoksesta muutaman kympin ja kehystyksestä saman verran. Eteenpäin myytäessä kappalehinta oli jo 950 euroa. Tuo summa on sattumalta se, jonka maksajaa ei tarvitse paljastaa vaalirahoitusilmoituksessa, valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen sanoi lehdistölle.

- Nuorisosäätiöltä upposi Vihriälältä ostettuihin tauluihin ja viiteen Viron-matkaan kaikkiaan 58 000 euroa.

Tuomio tammikuussa

Nuorisosäätiötä koskevassa vaalirahaoikeudenkäynnissä on kaksi haaraa.

Jutun ensimmäisessä haarassa rikosnimikkeenä on luottamusaseman väärinkäyttö.

Syytteen mukaan Nuorisosäätiön entinen hallituksen puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen, säätiön hallituksen seitsemän muuta varsinaista jäsentä sekä säätiön asiamies jakoivat säätiön varoista vaalitukea kaikkiaan yli 90 000 euroa vastoin säätiön sääntöjä ja säätiölakia. Ykköshaaran pääkäsittely päättyi kuukausi sitten.

Nyt puitavassa jutun toisessa haarassa rikosnimikkeinä ovat törkeä lahjuksen antaminen ja törkeä lahjuksen ottaminen.

Syyte koskee RAY:n hallituksen puheenjohtajana toimineen ja keskustan silloisen kansanedustajan Jukka Vihriälän tukiyhdistyksen nimissä käytyä laajaa taulukauppaa ja Vihriälälle tarjottuja Viron-matkoja vuosina 2001 - 2007.

Käräjäoikeus antaa kokonaisuudesta yhteistuomion tammikuussa 2013.