Viljelijän hyvinvointi näkyy pankkitilillä

Maatalousyrittäjien hyvinvointi näkyy suoraan maatilan taloudellisessa tuloksessa. Yrittäjien hyvinvointia voidaan edistää puuttumalla heidän jaksamisongelmiinsa mahdollisimman varhain.

Kuva: Yle / Adam Bellgrau

Purholan karjatilan yrittäjät Juvalla kuuluvat maatalousyrittäjien vapaaehtoiseen työterveyshuoltoon. Omasta jaksamisesta on huolehdittu myös palkkaamalla lisäväkeä tilan perustöihin.

Isäntä on tiedostanut sen, että isohko maitotila ja pienet lapset ovat raskas yhdistelmä. Jaksaminen onkin ykkösasia. Sen hän on havainnut kollegojensakin parissa.

Vaikeita asioita

- On sitten kaveriporukassa puututtu kollegoiden tilanteeseen ja muutamille on haettu apua ulkopuoliselta taholta. Kyllä näitä näkee ja niihin törmää useasti. On ne tosi vaikeita molemmin puolin.

Juuri tällaista välittämistä edistetään Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Melan koulutustilaisuuksissa eri puolilla Suomea.

Viljelijät eivät juurikaan poikkea sairastavuudessa muusta väestöstä. Tosin mielenterveyssyyt sairaspoissaoloissa tulevat vasta kakkosena, kun se yleensä on kärjessä.

Pieni voi olla kaunista

Koulutustilaisuuksissa puhuva psykologi Pirkko Lahti peräänkuuluttaa toisenlaista linjaa kuin virallinen talouspolitiikkaa, joka julistaa suurtilojen ihanuutta. Lahti suosisi pienempia yksiköitä.

- Jos ihminen tulee kohtuudella toimeen eikä ole liikaa ylimääräistä stressiä, niin hän on oikeastaan aika onnellisessa tilanteessa.

- Rakentaako itsensä tarkoituksella semmoiseen tilanteeseen, jossa yrittää saada mahdollisimman isoa taloudellista panosta, mutta joka voi samalla tuoda ison kasan ihmistä kuluttavia painetekijöitä? Lahti kysyy.

Hyvinvointi näkyy tuloksessa

Oli miten oli, maatalousyrittäjien jaksaminen on ollut tänä syksynä tavallistakin kovemmalla koetuksella jatkuvien sateiden takia. 

Omasta jaksamisesta välittäminen on jäänyt ehkä vähemmälle huomiolle. Siitä huolehtiminen kannattaa kirjaimellisesti.

- Jos isäntäväki voi huonosti, kohta voi karja huonosti ja kun karja voi huonosti, sitten rupeaa pankkitilikin voimaan huonosti. Silloin siinä on oravanpyörä valmis, Janne Puttonen pohtii.

Viljelijöitä ja heidän yhteistyökumppaneitaan koulutetaan varhaiseen välittämiseen ympäri maata järjestettävissä tilaisuuksissa. Tänään koulutuskiertue jalkautui Juvalle.