Mediamurros näkyy myös suuronnettomuusharjoituksessa

Suomenlahdella harjoitellaan tiistaina ja keskiviikkona onnettomuutta, jossa kaksi kauppa-alusta on törmännyt Helsingin edustalla. Merivartiosto panostaa tällä kertaa reaaliaikaiseen tiedottamiseen internetissä.

Kotimaa
Länsi-Suomen merivartiosto, komentosilta, vartiolaiva.
YLE / Devy Nagalingam

Suomenlahden merivartioston järjestämä vuotuinen suuronnettomuusharjoitus päättyy keskiviikkona. Tällä kertaa harjoitellaan tilannetta, jossa kaksi kauppa-alusta on törmännyt Helsingin edustalla ja pelastettavana on yli 200 ihmistä. Lisäksi toisella aluksella on sattunut räjähdysmäinen tulipalo.

Varsinaisia yksiköitä merellä ei nähdä, vaan kyse on johtamiseen keskittyvästä niin sanotusta karttaharjoituksesta. Osallistujat ovat kokoontuneet merivartioston johtokeskukseen ja mukana on pelastustoimen ja poliisin edustajia.

- Suomessa valmiudet tositilanteessa toimimiseen ovat mielestäni hyvät. Yhteistyö on eri viranomaisten kesken on hioutunut vuosien mittaan ja myös hyvästä kalustosta on apua, sanoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Tom Hanen.

Suuronnettomuuden sattuessa kovia paineista kohdistuu myös viranomaistiedotukseen. Tom Hanenin mukaan mediamaailman muuttumisesta keskusteltiin jo viime vuoden harjoituksen yhteydessä ja sitä haluttiin testata tänä vuonna.

- Mediaympäristö on muuttunut viime vuosina dynaamisempaan suuntaan. Tässä harjoituksessa meihin on luotu paljon mediapainetta ja kokeilemme blogi-tyyppistä reaaliaikaista tiedottamista internetissä.

- Pelastustoimen johtaminen on hyvin hektistä puuhaa ja siihen liittyy paljon ihmisiä, joilla ei ole aikaa viestintään. Joudumme jatkuvasti miettimään, miten kykenemme tuottamaan yhteiskunnalle riittävästi reaaliaikaista luotettavaa tietoa, Hanen sanoo.