1. yle.fi
  2. Uutiset

Lähiruokaa kuristanut byrokratia on hellittämässä

Tilojen suoramyynnin ehtoja on kevennetty. Nyt asiantuntija kaipaa tilapuoteja, joissa olisi myös naapurien tuotteita myynnissä.

lähiruoka
Jaana Elo
Elintarvikelainsäädännön asiantuntija ja kouluttaja Jaana Elon mukaan koko ketju tiloilta teollisuuteen ja kauppaan saadaan toimivaksi vain istumalla saman pöydän ääreen.Yle / Anne Karppinen

Elintarvikelainsäädännön asiantuntija ja kouluttaja Jaana Elo KoKo Palveluista uskoo, että muutokset alan lainsäädännössä ovat omiaan helpottamaan lähiruoan tietä kuluttajien pöytiin.

– Lakiin saadut muutokset ja joustot ovat oikean suuntaisia. Byrokratiaa on kevennetty. Esimerkiksi tilojen suoramyyntiä on laajennettu ja elintarvikehuoneistojen hyväksymismenettely on vaihdettu ilmoitusmenettelyyn. Hygieniasta tai ruuan laadusta ei ole kuitenkaan tingitty yhtään.

1990-luvun lopun eurooppalaiset ruokakriisit - hullun lehmän tauti ja dioksiinirehu - romahduttivat kuluttajien luottamuksen. Tuolloin syntynyt eurooppalainen elintarvikestrategia koettiin osin suomalaisilla tiloilla rangaistuksena.

Elo muistuttaa, että säädökset syntyivät turvallisen ruuan varmistamiseksi.

Suomalainen alkutuotanto on eurooppalaista paremmassa suojassa. Pohjoinen kolkka on syrjässä, eikä Suomi ole läpikulkumaa.

Vaikka elintarvikelainsäädäntöön tehdyt joustot saattavat tuntua varovaisilta, on niissä Elon mukaan paljon hyvää. Lisäksi Suomi on välttynyt pahoilta ympäristökatastrofeilta.

– Esimerkiksi valvonta on jo riskiperusteista eli resursseja käytetään siellä, missä niitä tarvitaan. Toki turvallinen ja laadukas ruoka maksa, mutta me emme kukoista ruokamyrkytystilastojen kärjessä, se on hyvä myös muistaa.

Tilamyynnissä voisi olla myös naapurin tuotteita

Jaana Elo toivoo, että tilalliset innostuisivat lähiruokaan. Ratkaisevaa on miten toimivaksi koko ketju alkutuotannosta teollisuuteen ja kauppaan saadaan. Se vaatii asettumista saman pöydän ääreen.

– Toivottavasti maatiloilla motivoidutaan miettimään mahdollisuuksia esimerkiksi omien tuotteiden jalostusasteen nostamiseksi ja tilapuotien perustamiseksi. Tilapuotien suhteen toivoisi tuottajien näkevän alueellisen yhteistyön mahdollisuudet. Ottamalla myyntiin myös naapurin tuotteita, lähiruuan saatavuus paranee.

Jaana Elo alleviivaa, ettei Suomella ole todellakaan varaa päästää alkutuotantoaan, elintarviketuotantoaan ylipäätään valumaan ulos.

Anne Karppinen

Lue seuraavaksi