Amerikkalainen kilpasisko koosti Aikulle treenimusiikit

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen kuuntelee amerikkalaista poppia treenatessaan. Harjoituskaveri ja kilpakumppani Kikkan Randall on valinnut musiikit levylle, joka soi Saarisen omalla kuntosalilla.

urheilu
Aino-Kaisa Saarinen juoksumatolla kotinsa kuntosalilla
Kristiina Lehto / Yle

Hollolalainen hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen harjoittelee kotonaan mielessään sunnuntaina alkava kilpailukausi. Neljän vuoden takaisella maailmanmestarilla ja kahden vuoden takaisella olympiapronssimitalistilla riittää hieman heikommin menneen viime kauden jälkeen tavoiteltavaa. Saarinen iloitsee sekä Hollolassa kokemastaan ensilumesta, että Suomen Lapin hyvästä lumitilanteesta.

- Perjantaina Rovaniemelle, sieltä Muonioon leirille, ja nyt näyttää erinomaiselta lumitilanne Lapissa! Kauden avaus on jännä, sillä viisi kilometriä perinteisellä on sähäkkä matka, kertoo Saarinen sunnuntain kisasta.

Päätavoite on perinteisen 30 kilometrin matkalla Val di Fiemmen MM-kilpailuissa.

- Tottakai myös viestit ovat tärkeitä. Olen aina arvokisoissa onnistunut, siihen pyrin nytkin.

Poppia tuliaisina

Saarisen elämässä on viime lumien jälkeen muuttunut paljon. Hän on muuttanut ja mennyt naimisiin. Kesällä harjoitusleiri oli ihan uusissa maisemissa, Alaskassa yhdysvaltalaisen kilpasiskon Kikkan Randallin kutsumana. Harjoittelua muutokset eivät ole haitanneet.

- Kun pahin härdelli oli päällä, olin Alaskassa. Minä olin siellä 11 tunnin aikaeron päässä. En edes puhelimella pystynyt asioita hoitamaan. Omia kotijoukkoja ja omaa aviomiestä pitää nöyrästi kiittää, he hoitivat kaiken täällä päässä.

Aino-Kaisan harjoitellessa soi amerikkalainen pop.

- Kikkan teki leirin päätteeksi minulle kokoelman. Siinä on sellaista menevää jenkkipoppia, josta molemmat tykkäämme. Oli kiva saada sellainen pikkulahja, kun lähdin Alaskasta.

Uusi koti on unelmien täyttymys

Aino-Kaisa Saarisen ja hänen aviomiehensä Tom Gustafssonin upouusi koti on valmistunut Hollolaan ja ikkunoiden takana avautuu metsä. Kuntosali on talon alakerrassa.

- Tämä on arjen luksusta, olen pitkään haaveillut, että pääsisin harjoittelemaan kunnollisessa omassa kuntosalissa. Ei tarvitse pyydellä anteeksi keneltäkään, että pääsisikö nyt tätä tai tuota laitetta käyttämään. Nyt saan tehdä niinkuin haluan, eikä tarvitse edes lähteä mihinkään, voi aina treenata kuin huvittaa!

Oman itsensä valmentaja

Salilta löytyvät punttien ja penkkien lisäksi juoksumatto ja kahvakuulat. Laatikoissa on hyppynarua, kuminauhoja ja monenlaisia voimailulaitteita. Aino-Kaisa Saarinen

Sellainen jymypaukku oli kisojen saaminen Lahteen, että se todella pisti miettimään.

valmentaa nykyään itseään. Menevätkö hiihtäjä-Saarisen ja valmentaja-Saarisen ajatukset yksiin?

- Välillä ei kaikki mene mielen mukaan, mutta tämä on ollut minulle hyvä ja oikea vaihtoehto. Saan toki ympärillä olevilta ihmisiltä tukea. Tottakai päävastuu on itsellä, se vastuu ei ole pelottanut.

Saarinen jatkaa uraansa ainakin vuoden 2014 Sotshin olympialaisiin. Vuonna 2017 hiihdon MM-kisat pidetään Lahdessa.

- Toki olympiadin jälkeen on pieni miettimisen paikka, että mihin ura lähtee. Mutta sellainen jymypaukku oli kisojen saaminen Lahteen, että se todella pisti miettimään.

Vuoden 2017 kisojen aikaan Aino-Kaisa Saarinen olisi 38-vuotias.

- Hilde G. Pedersen on 41-vuotiaana Torinon olympialaisissa pronssilla. Kyllä tällaisia ihmenaisia on, joilla suksi kulkee, vaikka ikää olisi tullut muutama vuosi.