"Hakalan lähtö on suunnaton helpotus"

Kemin kaupunginteatterin henkilöstölle teatterinjohtajaksi valitun Kari Hakalan päätös luopua toimestaan on helpotus. Näyttelijöiden luottamusmiehen Jukka Lempisen mukaan kevätkauden ohjelmistoa ryhdytään nyt kasaamaan omin voimin - ja hopusti.

Kotimaa
Kemin kaupunginteatterin näyttelijäyhdistyksen luottamusmies Jukka Lempinen.
Yle / Riikka Rautiainen

Kemin kaupunginteatterin henkilökunta nimeää luottamuspulan teatterinjohtaja Kari Hakalan lähdön syyksi. Hakalan päätös olla jatkamatta Kemissä koeajan jälkeen on henkilökunnalle suunnaton helpotus, luonnehtii näyttelijöiden luottamusmies Jukka Lempinen.

- Tässä on ollut luottamuspula henkilöstön ja teatterinjohtajan välillä ja on helpotus, että tämä ratkesi näin kivuttomasti, Lempinen luonnehtii.

Keväällä teatterinjohtajaksi palkattu Kari Hakala valittiin tehtäväänsä yksimielisesti ja hän oli myös teatterin henkilökunnan suosikki. Sittemmin tuuli on kääntynyt.

- Hän antoi haastattelussa hyvän ja varman vaikutelman itsestään. Käytäntö ei kuitenkaan lähtenyt toimimaan - jos asiat eivät vain toimi, niin ne eivät toimi.

Kevään aikataulut kuukauden jäljessä

Yksi suurimmista ongelmista on ollut se, että kevätkauden näytäntöjen ja ensi-iltojen suunnittelu on reilusti jäljessä aikataulusta. Lempisen mukaan asioista olisi periaatteessa pitänyt päättää jo keväällä - hän kuitenkin myöntää, että johtajanvalinta viivästytti asioita.

- Missään tapauksessa emme saisi olla tällä hetkellä tässä tilanteessa, missä nyt ollaan. Suunnitelmat ovat aivan auki: ensi-illat, näytännöt, sopimukset, Lempinen listaa.

- Nyt meillä on todella kiire pistää asiat etenemään tulevan vs. teatterinjohtajan ja taiteellisen jaoston kanssa.

Lempisen mukaan kevätkauden suunnittelun viivästyminen aiheuttaa ainakin sen verran muutoksia aiottuun, että yksi ensi-ilta kolmesta jää pois. Käytännössä kaikki siirtyy kuukaudella aiottua myöhemmäksi, joten kolmas ensi-ilta voi myös siirtyä syksyn näytäntökaudelle.

Kymmenen vuotta - viisi johtajaa

Kaupunginteatteri on saanut suitsutusta muun muassa hyvien kävijämääriensä ansiosta edellisen teatterinjohtajan Juha Vuorisen kaudella. Kemiin tullaan matkojenkin takaa. Jatkuvat johtajianvaihdokset alkavat kuitenkin käydä jo raskaaksi, sanoo näyttelijöiden luottamusmies Jukka Lempinen.

- Onhan se stressaava ja ahdistava tilanne, kun johtajat vaihtuvat näin lyhyellä aikavälillä usein.

Kemin kaupunginteatteria ovat johtaneet ennen Kari Hakalaa pisimpään Juha Vuorinen (2008-2012) ja Timo Sokura (2004-2008). Heitä edeltänyt Tytti Oittinen johti teatteria vain kaksi vuotta, samoin kuin hänen edeltäjänsä, vuonna 2000 teatterin peräsimessä aloittanut Eero Sirén.

Lempisen mukaan teatterin vahvuudeksi on todettu sen osaava henkilökunta ja hyvä yhteishenki. Onko yhteisö sitten niin tiivis, että siihen on ulkopuolelta tulevan johtajan hankala asettua? Onko teatteri johtajille hankala työpaikka?

Lempinen kiistää väitteen.

- En usko, päin vastoin.