1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kitkat vai nastat - siis jalkaan

Jalkojen alla on jäätä ja loskaa nyt. Kaduilla pitää köpötellä ja hipsutella varovasti, ettei liukastuisi. Ja sitten on sitä loskaa ja kengät kastuvat ja lopun päivää ovat jalat kosteina. Mitähän siis laittaisi jalkaansa. Ottaisiko kitkat vai nastat?

Myyjä Auli Koskinen esittelee sekä kita- että nastapohjia. Kuva: Paavo Koponen / Yle

Autoilijoiden kesken käydään suorastaan uskonnollisella hartaudella ja kiihkolla keskustelua nasta- tai kitkarenkaiden etevämmyydestä. Sitä keskustelua voivat omalta osaltaan käydä myös jalankulkijat.

- Ihan uutuus ovat tämmöiset kolmikerroksisella kitkapohjalla varustetut kengät, joissa on kolme eri pitoaluetta. Pohjan pehmeys on merkki siitä, että se pitää ja kuviointi on aika pientä, esittelee myyjä Auli Koskinen savonlinnalaisessa kaupassa. Esillä on toki myös karkeakuvioisia ja kovempia kenkiä.

Nastat alle kammesta vääntämällä

Kävelijä saa halutessaan myös nastat pitoa lisäämään. Saatavilla on kengän päälle vedettäviä, joko kantapään tai päkiän alle asettuvia liukuesteitä. Kumihihnoilla tai tarranauhoilla kiinnitettävät lisäpohjat on melko helppo laittaa ja ottaa pois, mutta oma vaivansa siinä on. Kovalla laatoituksella nastat tosin ovat liukkaat ja lattialle ne ovat turmioksi.

- On tämmöinenkin kenkä, jossa kammesta kääntämällä saa nastat esiin kengän pohjasta ja sitten taas piiloon, Auli Koskinen kertoo. Paksupohjaisen varsikengän voimakkaasta pohjakuvioinnista nousee kuusi tukevaa nastaa kammen kierroksella,

Jonkin verran vaivaa pitää nähdä myös kosteuden torjumiseksi. Kalosseja, eli kumisia päällyskenkiäkin vielä saa. Mutta nahkakenkiä pitää hoitaa tämän tästä, etteivät ne vettyisi. Tämä päivän kenkävoiteissa on esimerkiksi minkkiöljyä ja mehiläisvahaa.