Elvystyslaitteesta halutaan kauppakeskusten vakiovaruste

"Kansalais-defibrillaattoreiden" tuomisesta kauppakeskuksiin ja urheilupaikkoihin puuhataan lakialoitetta. Jyväskylä on etulinjassa laitteiden käyttöön otossa, kaupungissa on jo useita laitteita ja niiden käyttöön koulutuksen saaneita vartijoita.

Defibrillaattori. Kuva: Merplast Oy

Defibrillaattori on laite, jolla sydän voidaan palauttaa normaaliin rytmiin kammiovärinästä. Lääkärisarjoista tuttuja laitteita on nykyään käytössä myös sairaalan ulkopuolella.

Jyväskylässä aloitettiin ensiavun saatavuuden tehostaminen elokuussa. Nyt kaupunkialueella on yhdeksän defibrillaattoria, jotka sijaitsevat kauppakeskuksissa ja liikuntapaikoissa. Reilut parikymmentä vartijaa on saanut laitteen toimittajalta peruskoulutuksen sen käyttöön ja tarkoitus on järjestää lisäkoulutusta lähiaikoina.

Jyväskylä on ollut etulinjassa defibrillaattoreiden tuomisessa ihmisten ilmoille. Vastaavia projekteja on käynnissä myös Kuopiossa ja Tampereella.

- Keski-Suomessa tarkoitus on viedä laitteita myös muualle maakuntaan. Joitakin keskusteluja on jo käyty, sanoo Merplast Oy:n toimitusjohtaja Marko Parviainen.

Vireillä on myös lakialoite "kansalais-deffojen" saamisesta laajasti käyttöön. Aloite on vasta aluillaan, mutta sitä valmistelleen ryhmän on jo ensi viikolla tarkoitus matkustaa sisäministeri Päivi Räsäsen pakeille, kertoo asiaa Keski-Suomessa edistämässä ollut ensihoidon ylilääkäri Mikko Lintu Keski-Suomen keskussairaalasta.

- Olemme koonneet ryhmän, jossa on mukana muun muassa kansanedustajia ja tällä porukalla olemme lähdössä ministerille asiaa esittämään. Lakialoitteen mukaan defibrillaattori tulisi pakolliseksi paikkoihin, missä liikkuu paljon ihmisiä. Tavoitteena on se, että yhä useamman kammiovärinän saavan potilaan henki voitaisiin pelastaa.