Musiikkitalon konserttisali terävöitti 130-vuotiaan soinnin

Helsingin kaupunginorkesteri on toiminut nyt yhtäjaksoisesti 130 vuotta. Orkesterin perjantain juhlakonsertissa Musiikkitalossa kuullaan Sibeliuksen lisäksi orkesterin perustajan ja ensimmäisen ylikapellimestarin Robert Kajanuksen kalevalainen kuoroteos Aino.

kulttuuri
Helsingin kaupunginorkesteri
Helsingin kaupunginorkesteri soittaa Musiikkitalon avajaisissa 2011Yle

Reilu vuosi sitten Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri muuttivat yhteiseen kotisaliinsa upouuteen Musiikkitaloon. Ensimmäinen vuosi Musiikkitalossa on merkinnyt orkesterille paljon, sanoo orkesteria vuodesta 2008 alkaen luotsannut ylikapellimestari John Storgårds.

- Tämä nyt käyty vuosi, ensimmäinen kokonainen vuosi Musiikkitalossa, on ollut ihan omallla laillaan huippu juttu ja on sitä edelleen. Ja minusta tuntuu, että tämän konserttivuoden myötä se on vielä enemmän huippu juttu, koska me olemme nyt tottuneet olemaan Musiikkitalossa. Orkesteri nousi kerta heitolla ihan eri tasolle kuin mitä oli mahdollista olla Finlandia-talossa, Storgårds toteaa.

Ylikapellimestari kuitenkin jakaa monen huolen musiikin alan tulevaisuudesta Suomessa.

- Suomen maine musiikkimaana on tällä hetkellä loistava, mutta meidän täytyy tehdä työtä ja olla tosi tarkkoja, jos me halutaan ylläpitää sitä tasoa näin kovana, maailmalla myös muita orkestereita jatkuvasti johtava Storgårds muistuttaa.

Sibeliuksen orkesteri

3.10.1882 Helsingin kaupunginorkesteri, silloinen filharmoonikot, soitti Helsingin yliopiston juhlasalissa ensimmäisen kerran. Konsertin avasi Ludwig van Beethovenin viides, eli Kohtalonsinfonia. Sama teos soi myös perjantain juhlakonsertin avausteoksena.

Helsingin kaupunginorkesteri on Pohjoismaiden ensimmäinen ammattisinfoniaorkesteri, jota on johtanut myös itse Jean Sibelius. Orkesterilla on ollut historiansa aikana kunnia kanta- ja ensiesittää kymmeniä maestron sävellyksiä. HKO on levyttänyt Sibeliuksen sinfoniat kahdesti.

Juhlakonsertti huipentuu tanssiaisiin

130-vuotisjuhlakonsertissa Sibeliukselta kuullaan teos Pohjolan tytär. Orkesterin perustajaa ja ensimmäistä kapellimestaria Robert Kajanusta muistetaan konsertissa tämän säveltämällä kalevalaisella kuoroteoksella Aino. Aino on sinfoninen runo mieskuorolle ja orkesterille.

Juhlakonsertti huipentuu hyväntekeväisyystanssiaisiin.

Helsingin kaupunginorkesterin 130-vuotisjuhlakonsertti radioidaan Musiikkitalosta suorana YLE 1-kanavalla klo 19.03. Verkkolähetystä voi seurata YLE Areenassa.

Konsertin lähettää myös kaapeliverkossa näkyvä StadiTV.