Perussuomalaiset: Säätiön tukipuolue

Kun putiikin nimi on Perussuomalaisten tukisäätiö, kaltaiseni pölvästi kuvittelee tietenkin, että säätiön tehtävänä on tukea puoluetta nimeltä Perussuomalaiset. Tosiasiassa asia näyttää olevan päin vastoin. Sekä Ps-puolue, että sen jäsenet on valjastettu tukemaan onnetonta, kuiviin puristettua säätiötä.

Näkökulmat
Timo Seppänen
Jukka Lintinen / Yle kuvapalvelu

Viime vuoden lokakuussa tukisäätiön hallitus kirjasi kokouspöytäkirjaansa tiedon, josta ei ole perussuomalaisten jäsenille hiiskuttu: _"...puolueessa on päätetty nettojäsenmaksutulojen siirtämisestä säätiölle sen Perussuomalaisten rahastoon". _Pöytäkirjassa ei mainita, ketkä päätöksen tekivät. Odotan suurella mielenkiinnolla, miten Peruskenttä reagoi, kun tieto jäsenmaksujen ylevästä käyttötarkoituksesta leviää yleiseen tietoon.

Puolue tuki omasta puolestaan säätiötä viime keväänä 1,7 miljoonan euron lainalla. Sen avulla säätiö sai omistukseensa arvohuoneiston Helsingin Erottajalta. Puolueesta tuli tässä yhteydessä ilmeisesti sekä säätiön velkoja että vuokralainen, sillä huoneisto remontoitiin puoluetoimistoksi. Remontti maksoi lehtitietojen mukaan miljoonan. Tietooni ei ole tullut, maksoiko remontin huoneiston omistaja (säätiö), vai vuokralainen (puolue). Säätiöllä ei ainakaan riihikuivaa remonttirahaa ollut, mutta kenties se sai uutta omaisuuttaan vastaan remonttilainaa. Mutta toimiko puolue tässäkin asiassa säätiön pankkina?

Yksi Peruskentän kipeimmistä puheenaiheista on rahan puute. Vaikka puolue saa valtion kassasta joka kuukausi yli puoli miljoonaa euroa puoluetukea, siitä ei heru juuri mitään puolueen piireille ja paikallisosastoille. Alituisiin talkoisiin väsynyt kenttäväki kysyy kysymästä päästyään, mihin puolueen johto panttaa tukirahoja. Puoluetyötä vaikeuttava rahapula ja raha-asioihin liittyvä salailu on ruokkinut myös Perussuomalaisten tukisäätiöön liittyviä epäilyjä.

SMP:n tukisäätiö muutettiin Perussuomalaisten Tukisäätiöksi vuonna 2006. Toimintakertomuksissaan säätiö ei mainitse ainuttakaan operaatiota, jolla se olisi tukenut puolueen toimintaa.

Toimintakertomuksissa toistuu vuodesta toiseen sama virke: "Hallitus on valmistellut ja puheenjohtaja toteuttanut joulupaketin, joka on sisältänyt jouluisia elintarvikkeita ja joita on toimitettu ansioituneille sota / SMP-puolueveteraaneille / heidän perheilleen". Kummempaan säätiöllä ei ole yksinkertaisesti ollut rahkeita, sillä SMP:n tukisäätiön viimeinen miljoona (markkaa) katosi sen tileiltä vuonna 2001. (Tuon tilikauden alijäämä oli 1,17 miljoonaa markkaa.) Sittemmin tukisäätiön varallisuus on ollut enää runsaat 50 000 euroa.

Tukisäätiön hallituksessa istuivat joulupaketteja suunnittelemassa vuonna 2001 pääosin samat miehet kuin istuvat edelleenkin. Heistä tunnetuimmat ovat Timo Soini ja Raimo Vistbacka.

Muutama peloton perussuomalaisaktiivi on heittänyt tuolle voimakaksikolle ennenkuulumattoman haasteen. He yllyttävät puolueen jäseniä vaatimaan perussuomalaisten tukisäätiön lakkauttamista ja antavat ymmärtää, että puoluejohto pitäisi vaihtaa, jollei niin tehdä. Kyse on avoimesta kapinasta. Imperiumin vastaiskua ei tarvinne kauaa odottaa.

veli Timo (Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Timo Seppänen)