1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Yhdysvaltain vaaleissa riittää vastoinkäymisiä

Yhdysvaltalaiset joutuvat paikoin jonottamaan tuntikausia päästäkseen valitsemaan maalleen presidentin. Oman lisänsä tuovat oikuttelevat äänestyskoneet ja vaalivirkailijat.

Ihmisiä äänestämässä Toledossa, Ohiossa 6. marraskuuta. Kuva: Jeff Kowalsky / EPA

Eri puolilla Yhdysvaltoja on törmätty vaalipäivänä mitä erilaisimpiin ongelmiin.

Monin paikoin äänestämään pääseminen on vaatinut pitkää jonottamista ja kysynyt hermoja, sillä erittäin tasainen kamppailu republikaanien ja demokraattien presidenttiehdokkaiden välillä on houkutellut äänestyspaikoille todella paljon väkeä. Osan äänioikeutetuista pelätään jättävän äänensä käyttämättä jonojen vuoksi.

Pitkiä jonoja on ollut muun muassa vaa'ankieliosavaltioissa Floridassa, Virginiassa ja Ohiossa. Esimerkiksi Miamissa äänestämiseen on kulunut paikoin kolme tuntia.

- Jonot Ohion kaltaisissa paikoissa ovat pidemmät kuin Bagdadissa ja Kabulissa, tokaisi vaaleja valvova Wade Henderson.

Floridassa nostettiin jonojen vuoksi oikeusjuttu jo viikonloppuna, kun ennakkoäänestys oli paikoin vaatinut jopa seitsemän tunnin jonottamisen.

Sandy-myrskykin vaikeuttaa äänestämistä

Myös viimeviikoisen Sandy-myrskyn runtelemissa New Jerseyssa ja New Yorkissa äänestäjät ovat joutuneet odottamaan pitkään päästäkseen antamaan äänensä. New Jerseyssa on törmätty muihinkin ongelmiin. Osa äänestyspaikoista aukesi myöhässä, osasta puuttuivat äänestysliput ja paikoin tietoliikenneyhteydet ovat katkeilleet. Lisäsekaannusta on aiheuttanut viime hetkellä tehty päätös sallia Sandy-myrskyn vuoksi evakkoon joutuneiden antaa äänensä sähköpostilla.

Joillakin Pennsylvanian osavaltion äänestyspaikoilla vaalivirkailijat ovat vaatineet äänestäjiä todistamaan henkilöllisyytensä uudenlaisilla kuvallisilla henkilöllisyystodistuksilla, vaikka niiden käyttöönottoa on päätetty lykätä vaalien yli.

- Vaalivirkailijat on koulutettu huonosti ja väärin. Pennsylvanian osavaltion on syytä hävetä, sanoi vaaleja tarkkaileva Barbara Arnwine.

Tekniikka temppuilee

Yhdellä pennsylvanialaisella äänestyspaikalla äänestyskone antoi äänen Romneylle, vaikka äänestäjä oli valinnut Obaman. Tilanteesta kuvattu video on kerännyt YouTube-videopalvelussa paljon katsojia. Viallinen kone korjattiin äänestäjän valitettua siitä vaalivirkailijoille.

Ohiossa muutamat äänestäjät ovat valittaneet päinvastaisesta ongelmasta. Siellä Mitt Romneylle tarkoitettu ääni onkin vaihtunut ääneksi Barack Obamalle.

Floridassa sadat äänestäjät ovat tiistain aikana saaneet nauhoitetun puhelun, jossa heille kerrotaan äänestyspäivän olevan huomenna. Kyseistä viestiä oli ollut tarkoitus käyttää vain maanantaina, mutta teknisen virheen vuoksi sitä käytettiin vielä tiistainakin. Samanlaisista tapauksista on raportoitu myös Washingtonissa. Arizonassa automaattiset viestit ovat ohjanneet äänestäjiä väärille äänestyspaikoille.