Mainelaiset hyväksyivät homoliitot, coloradolaiset marihuanan

Yhdysvaltain vaaleissa äänestäjien ratkaistaviksi annetaan nivaska kysymyksiä. Mainessa, Marylandissa, Coloradossa ja Washingtonissa äänestäjät tekivät historiaa.

Ulkomaat

Yhdysvaltain vaalipäivänä ei valittu vain presidenttiä ja kongressin edustajia, vaan osavaltioittain ja paikallisesti annettiin ääniä muun muassa poliisi- ja palopäällikköehdokkaille. Lisäksi osavaltiot kysyivät asukkaidensa kantaa monenlaisiin lakihankkeisiin. Kaikkiaan niitä oli yli 170.

Mainen, Marylandin ja Washingtonin osavaltioissa äänestäjien enemmistöt asettuivat kannattamaan samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Päätökset ovat ainutlaatuisia: vastaavaa kantaa on aiemmin kysytty yli 30 osavaltiossa, ja ei-äänet ovat voittaneet kaikkialla.

Homoliitot ovat kyllä laillisia jo kuudessa osavaltiossa ja pääkaupungissa Washingtonissa, mutta niiden päätös on syntynyt osavaltiokongressissa tai oikeudessa.

Minnesotassa äänestäjiltä kysyttiin, tulisiko osavaltion peruslakiin lisätä, että avioliitto on vain naisen ja miehen välinen asia. Laskennan tässä vaiheessa näyttää siltä, ettei ehdotus mene läpi.

Äänestäjiltä kysyttiin abortista ja kuolemantuomiosta

Coloradossa ja Washingtonissa tehtiin huumelainsäädännön historiaa: äänestäjät kannattavat marihuanan laillistamista myös muutoin kuin lääkekäytössä. Sen sijaan Oregonissa äänestäjien enemmistö oli päinvastaisella kannalla.

Floridassa äänestäjät kumosivat ehdotuksen, joka olisi kieltänyt käyttämästä julkisia varoja abortteihin.

Kaliforniassa kysyttiin, pitäisikö kuolemanrangastuksista luopua. Kun yli 60 prosenttia äänistä oli laskettu, 55 prosenttia vastusti lakimuutosta.

Lähteet: AFP, AP