1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Yli puoli miljoonaa euroa oopperan historian tutkimukseen

Sibelius-Akatemian professorin, Anne Sivuojan, johtama oopperatutkimushanke on saanut neljän miljoonan Norjan kruunun eli noin 560 000 euron apurahan humanistisen ja yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen pohjoismaiselta yhteistyöelimeltä, NOS-HS:ltä.

kulttuuri

Rahoitus myönnettiin hankkeelle Opera on the Move: Transnational Practises and Touring Artists in the Long 19th Century Norden. Tänä vuonna apurahan sai kahdeksan hanketta, joista Opera on the Move on ainoa suomalainen.

Vuoden 2013 alussa käynnistyvässä nelivuotisessa tutkimushankkeessa on mukana neljä tutkijaa: kaksi Suomesta, yksi Ruotsista ja yksi Tanskasta. Hanke valottaa pohjoismaisen oopperaelämän liikkuvuutta ja verkostoja 1800-luvun lopulla, aikakautena, joka oli oopperan kulta-aikaa koko Euroopassa.

Professori Anne Sivuojan mukaan 1800-luvun lopulla oli tapana, että oopperaesitykset laulajineen, puvustuksineen ja lavastuksineen kulkivat kaupungista toiseen. Suomalaisilla oopperantekijöillä oli 1800-luvulla kiinteät kontaktit muihin Pohjoismaihin ja erityisesti Ruotsiin.

Tutkimushankkeessa syvennytään 1800-luvun esityskäytäntöihin Pohjoismaissa sekä oopperan parissa työskennelleisiin, erityisesti laulajiin ja kapellimestareihin, kertoo professori Sivuoja.

Yksittäisiä tutkimusaiheita ovat esimerkiksi Verdin Il Trovatoren liikkeet Pohjoismaissa, kapellimestarien rooli oopperatuotannoissa ja oopperatapahtumat Kööpenhaminassa 1840, Grand opéran esitykset Pohjoismaissa sekä oopperalavat naisten näyttämöinä Pohjoismaissa 1800-luvun lopulla.

Tutkimusaineisto on pääasiassa kirjallisuutta, näyttämöluonnoksia, lehtiarvosteluja sekä joitakin nuotteja ja äänitteitä.

Tutkimushankkeen ympärille järjestetään seminaari vuonna 2013. Lisäksi julkaistaan artikkeleja ja pohjoismaisten kirjoittajien yhteinen antologia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi