1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Niiralan Kulma

Päivärantaan ehkä jättikerrostalo

Asemakaavan muutoksen valmistelussa on noussut esille vaihtoehto 16-kerroksisen talon rakentamisesta. Kaavamuutos on osa Kuopion kaupungin omistaman Niiralan Kulman suunnitelmia rakentaa alueelle uusia vuokrataloja. Tornitalon voisi kuitenkin rakentaa myös jokin muu taho.

Kuva: Arkkitehtuura Oy

Kuopion Päivärantaan moottorien tuntumaan harkitaan erittäin korkeaa kerrostalorakentamista.

Kaupungin vuokrataloyhtiö Niiralan Kulma hakee asemakaavamuutosta purkaakseen 1960-luvulla rakennetun, ns. arabikorttelin huonokuntoiset rivitalot Metsäkummuntiellä. Yhtiö haluaa rakentaa vuokraamalleen tontille uusia rivitaloja sekä kaksi tai kolme 8-kerroksista kerrostaloa.

Asemakaavan valmisteluaineistossa on yhtenä vaihtoehtona, että lähistöllä sijaitsevalle tyhjälle tontille mahdollistettaisiin jopa 16-kerroksisen kerrostalon rakentaminen. Osoitteessa Keski-Kaari 33 sijaitseva tyhjä tontti on kaupungin omistama. On mahdollista ja jopa todennäköistä, että tontille rakennuttaja olisi jokin muu taho kuin Niiralan Kulma.

Asemakaavan valmisteluvaiheen aineisto on tulossa nähtäville ensi viikolla. Tavoitteena on, että Kuopion kaupunkirakennelautakunta päättäisi maalis-huhtikuussa, millä vaihtoehdolla asemakaavan muutoksessa edetään. Nopeimmillaan rakentamisen mahdollistava asemakaavan muutos tulisi kaupunginvaltuuston päätettäväksi loka-marraskuussa.

Hanke alkamassa vasta vuosien päästä

Niiralan Kulmalla ei ole asian kanssa kiire. Vuokrataloyhtiön suunnitelmissa Päivärannan uudisrakentaminen alkaisi vasta useamman vuoden kuluttua.

Toimitusjohtaja Kari Keräsen mukaan yhtiö aikoo aloittaa ensin Linnanpellon alueen uudisrakentamisen. Yhtiön suunnitelmissa on purkaa Linnanpellolta huonokuntoiset puutalot, ja rakentaa tilalle 200 uutta asuntoa.

Linnanpellon asemakaavan muutosehdotus on parhaillaan nähtävillä. Kaava saa lainvoiman aikaisintaan lopputalvesta.  Keränen arvioi, että Linnanpellon alueen rakentaminen alkaa joko vuonna 2014 tai 2015.