Sananen – Heikompi aines lisääntyy

Lapsilisät ovat kuulemma tämän maan suurin ongelma. Heikompi aines lisääntyy. Huomaamatta on jäänyt, että heikompi aines on tullut kaikkialle. Elämme kertakäyttömaailmassa, unelmoiden jatkuvalämmitteisestä onnesta.

Suomessa on pelottavan paljon heikompaa ainesta. Viime päivinä heikompaa ainesta on löytynyt vesitorneista, vanhemmista ja Talvivaaran kaivoksen valleista. Käy mielessä, että heikompi aines ei sovi mihinkään. Onneksi Ilmavoimat kertoi, että jatkossa sinne sopii. Saa olla lihaskunnoltaan surkastunut, mieshormonitasoltaan matala ja puolisokea. Heikompi aines pyyhkii silmälasit ja katsoo taas tulevaisuuteen, tällä kertaa Hornetin ratin takaa.

Mutta lisääntyykö heikompi aines? Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja on huolissaan, että lisääntyy ja tarkoittaa ihmisiä. Niitä tuoksahtavia, jotka hamuavat ahneuden marinoimina lapsilisiä ja käyttävät tuon satasen tuhoisan harkitsemattomasti. Köyhä ei luontaista heikkouttaan osaa käyttää rahaa. Se työntää sen kaljaan ja elintarvikkeisiin, jopa kakkavaippoihin. Kun voisi hajauttaa osakkeisiin ja sitten myöhemmin vaikka oman vaalikampanjansa kuluihin. Tavoitteet täytyy olla korkealla. Sitä heikompi aines ei ymmärrä.

Itse en ole ihmisten kohdalla heikompaan ainekseen törmännyt koskaan. Olen tullut siihen uskoon, että jokainen ihminen on tehty todella vahvoista aineksista. Kun vauva pyörähtää makuuhuoneen betonilattialle, sille ei käy mitenkään. Se on niin vahvaa ainesta. Halu elää on jotain niin vahvaa tavaraa, että jopa puolueohjelmat jäävät kakkoseksi.

Heikompi aines lisääntyy, mutta kyse ei ole ihmisistä.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Kun viisivuotias pikkuihminen heitetään testimielessä järveen, niin se taistelee ja nousee sieltä laiturille, vaikka ei osaa vielä mitään. Ja jos joku yrittää sitä kidnapata, niin se tekee tiettäväksi, että mieluummin ei. Huutoa ja potkimista, huutomerkkejä vapaudelle! Ja toisaalta taas  aikuisiällä vahvat ainekset  vellovat jokaisen ihmisen pinnan alla, kuin V8 lainehtii tyhjäkäynnillä. Niin moni joutuu taipumaan, mutta harva lopulta katkeaa. Niin vahvaa ainesta me olemme.

Heikompi aines lisääntyy, mutta kyse ei ole ihmisistä. 70-luvulla käytettiin paljon betonia, joka oli kuulemma heikompaa kuin nykyinen. Jokainen tietää että hurraamista ei ole 2000-luvun rakennusmateriaaleissakaan. Uuteen asuntoon ilmestyy yön pimeydessä outoja halkeamia, maali hilseilee, parvekkeen pellit ruostuvat äkkiä, kosteutta on rakenteissa – sitten ostajan silmissä. Kiire ja rakennuttajien ahneus lisäävät heikompia aineksia. Iso voitto on rakennusfirmalle halutumpi kuin heikompi voitto.

Kun kuluttaja törmää heikompaa ainekseen joka päivä, se vaatii luonteelta entistä vahvempaa ainesta, että ei menetä uskoaan ihmiskuntaan ja globaaliin markkinatalouteen. Merkkejä heikommasta aineksesta on riittävästi: uudehkon Skodan kampiakseli katkeaa, energiansäästölamppu tussahtaa, taulutelevisio kestää hikisesti kolme vuotta, vatkain vuoden, kenkä puoli, kevytneule kuukauden. Saumat pettävät. Sinua petetään.

Juuri kun on löytänyt istuvat kuminauhavyötäröfarkut, ne nirhautuvat pikkupyöräilyllä haaruksista auki, paljastaen elämän lähteet. Kuumat kastanjat. Vahvan aineksen.

Milloin onnesta tuli lyhyt ja kertakäyttöinen? Kun se ennen oli jatkuvalämmitteinen. Asioihin pystyi luottamaan. Perusta oli vahva. Auto käynnistyi aamuisin,  päiväruoaksi oli lihaa ja perunaa.