1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nykypuhelin kommunikoi jopa kirjan kanssa

Bluetoothit ja QR-koodit ovat niin menneen talven lumia. Nyt teknologian aallonharjalla ratsastava käyttää NFC:tä. NFC eli lähikenttäviestintä mahdollistaa älypuhelimen kommunikoinnin esimerkiksi kaiuttimien, kuulokkeiden ja vaikkapa kirjojen kanssa.

Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Kävelet kirjastossa hyllyjen välissä. Sinulla on kädessäsi älypuhelin jolla voit hipaista ohikulkiessasi mielenkiintoiselle vaikuttavaa kirjaa. Puhelimeesi avautuu saman tien nettisivusto, jossa kerrotaan lisätietoa teoksesta ja kirjailijasta sekä mahdollisesti muita hyödyllisiä tietoja. Näin visioi Sonera Kauppa Mikkelin myymäläpäällikkö Arto Luhanko.

Eikä visio ole mitenkään tuulesta temmattua tulevaisuushöpinää, vaan jo nyt teknisesti mahdollista tiedonsiirtoa. Luhanko perustaa näkemyksensä uusien älypuhelimien NFC-tekniikkaan.

- NFC eli near field communication on suomeksi sanottuna lähikenttäviestintää. NFC on siis radiosignaalilla toimiva palvelu, jonka avulla voi lähettää puhelimesta toiseen kuvia, tietoja, musiikkia ja vaikkapa pelata kahden eri älypuhelimen välillä. Se on vähän niin kuin bluetooth, mutta nykyaikaisempi, Luhanko valottaa kirjainsarjaa.

Tunnistetta tulee nuuskia lähietäisyydeltä

No miten sitten kirjat liittyvät tähän teknologiaan? Jo nyt joissain kirjoissa on niin sanottu NFC-tag, eli tarran näköinen lappu, jonka sisältämä tekniikka mahdollistaa älypuhelimen kommunikoinnin kirjan kanssa.

- Kun älypuhelimessa on NFC-toiminto päällä, puhelin ottaa tietoa NFC-tagista pelkällä hipaisulla. Erona vaikkapa bluetoothiin on se, että tässä ei tarvitse mitään laitepareja muodostaa, vaan tieto kulkee automaattisesti tagista puhelimeen.

Esimerkiksi humoristinen kirja nimeltä "Nosta jalkaa" antaa NFC-tagillään lisätietoa kirjan päähahmosta Julio-koirasta. Älypuhelin avaa siis automaattisesti tagin hipaisun jälkeen nettisivuston, jossa esitellään kirjan päähenkilöä tarkemmin videoin ja tekstein.

Nimensä mukaisesti NFC toimii vain lähietäisyydellä. Kahden NFC:tä käyttävän laitteen tulee olla muutamien senttimetrien päässä toisistaan.

NFC on vielä vähän tunnettu

Vaikka esimerkiksi Nokian ja Samsungin uusissa älypuhelimissa NFC on vakiovarusteena, ei sen käyttö ole vielä kovin yleistä.

- Tällä hetkellä eniten tätä tekniikkaa käytetään musiikin kuunteluun. Älypuhelimeen ladattua musiikkia voi kuunnella vaivattomasti kaiuttimien tai kuulokkeiden kautta langattomasti, jos näissä laitteissa on vaan

Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

NFC-tekniikkaa. Puhelimesta laitetaan biisi soimaan, puhelin lähelle kaiutinta ja kaiutin ryhtyy automaattisesti toistamaan musiikkia, Luhanko valistaa NFC:n käyttöä.

Jo jonkin aikaa on julkisuudessa ollut puhetta pienten ostosten maksamisesta puhelimella NFC-tekniikkaa hyväksikäyttäen, mutta Luhanko uskoo tekniikasta olevan paljon enempäänkin.

- Vaikkapa joukkoliikenteessä tätä voisi hyödyntää näppärästi, saisi ajanmukaista tietoa linja-autovuoroista ja vaikkapa viivästyksistä ilman että tarvitsee nettiin mennä googlettamaan. Tämä on näppärää tekniikkaa, jota ei vielä ole osattu täysin hyödyntää.