1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kymppitonnin vauvarahalla vaippoja satamäärin

Lestijärveläisvanhemmat ovat ilahtuneita kunnan tuoreesta päätöksestä maksaa reilua vauvarahaa. Kymppitonnilla paikkaa monta rahanreikää.  Vauvalahjoja jakaa jo noin 70 kuntaa Suomessa.

Lestijärveläiset Risto Liimatainen ja Kaija Vilponen-Liimatainen ovat tyytyväisiä kunnan päätökseen. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Keskipohjalainen Lestijärven kunta on päättänyt myöntää 10 000 euron vauvarahan kunnassa syntyville lapsille. Rahaa maksetaan 1 000 euroa vuodessa, mikäli äidin henkikirjoituskunta vuoden lopussa on Lestijärvi.

Sillähän saa vaippojakin pilvin pimein ja vaikkapa turvakaukalon automatkoja varten.

Kaija Vilponen-Liimatainen

Neljän lapsen äiti Kaija Vilponen-Liimatainen on ensimmäisiä Lestijärven vauvarahan saajia. Raha tuntuu hyvältä.

- Sillähän saa vaippojakin pilvin pimein ja vaikkapa turvakaukalon automatkoja varten.

- Rahalla voi myös maksaa joka neljännen kauppakassin, laskee perheen isä Risto Liimatainen.

Vauvalahjoja jakaa jo noin 70 kuntaa Suomessa. Rahan vaihtoehtona kunnat jakavat myös palveluita ja tavaraa. Imatralla annetaan omenapuu ja Urjalassa kastemalja, Raahessa body, joku kunta antaa lampaantaljan, joku korvaa synnytyslaitoskuluja.

Lestijärven naapurissa Halsualla hoksattiin, että lapsilykky hiipui, kun rahanjakoon tuli tauko. Halsualla annetaan nyt tuhat euroa lapsen kolmena ensimmäisenä elinvuonna, jos lapsi on kirjoilla kunnassa.

Syntyvyys ylös

Vauvarahat ovat kilpailuvaltti ja imagotekijä. Lestijärvi päätyi kymppitonniinsa minimaalisen syntyvyyden takia.

- Meillä on noin sadan oppilaan ylä- ja alakoulu. Ne eivät ole vielä vaaravyöhykkeellä, mutta jos vuodessa syntyy vain yksi lapsi, sillä ei koulua pidetä pystyssä. Minä uskon, että lapsirahalla on vaikutusta, sanoo valtuuston puheenjohtaja Jukka-Pekka Tuikka.

- Kyllä raha voi nuoria perheitä houkutella, varsinkin jos työpaikat ovat lähellä, uskovat myös Liimataiset. He ovat muuttaneet Lestijärvelle, miehen kotitaloon vaimon kotikunnasta Kauhajoelta.

- Lestijärvellä on reilu työpaikkaomavaraisuus ja naapurikunnissa isoja yrityksiä. Asuinpaikkana se on turvallinen, kehaisee Tuikka.

Noin 850 asukkaan Lestijärvi ei usko kuntaliitoksiin seuraavalla nelivuotiskaudella, mutta on lapsirahasäännöissä siihen varautunut.

- Jos  liitos solmitaan, rahat maksetaan kerralla käteen. Silloin ne eivät jää rasittamaan uutta kuntaa.

Liimataisen perhe saa vauvan syliinsä helmikuussa.

- Polkutraktorit ovat jo odottamassa. Tytöt eivät niillä enää leiki. Kyllä he odottavat  jo kovasti pikkuveljeä - ja isä myös, tunnustaa Risto Liimatainen.