1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinan kommunistipuolue kokoontui sukupolvenvaihtoon

Viikon ajan kestävässä puoluekokouksessa tehtävistä henkilövaihdoksista etsitään merkkejä Kiinan suunnasta. Pekingissä kokous näkyy kiristettyinä turvatoimina. Muun muassa kirjekyyhkyjen lennättäminen on kielletty toisinajattelijoiden viestien pelossa.

Ulkomaat
Poliisi näyttää kädellään seis-merkkiä kameralle.
Kiinalaispoliisi partioi puoluekokouspaikan ulkopuolella Pekingissä. AFP / Lehtikuva

Kiinan kommunistipuolue on aloittanut Pekingissä viikon kestävän puoluekokouksen, jonka aikana tehtävistä henkilövalinnoista etsitään merkkejä siitä, mihin suuntaan jättiläismaata viedään lähivuosina.

Presidentti Hu Jintaon on määrä luovuttaa kokouksessa puolueen pääsihteerin tehtävät varapresidentti Xi Jinpingille, mutta suurin mielenkiinto kiinnittyy johtavan puolue-elimen eli politbyroon pysyväiskomitean kokoonpanoon. Siitä, keitä pysyväiskomiteaan nostetaan voi lukea paljon.

- Siinä vaiheessa, kun nämä nimet julistetaan ja tämä tuleva johto marssii sieltä kulisseista estradille valokuvattavaksi, kaikki tutkijat, journalistit ja poliitikot ympäri maapallon aikovat hyvin tarkkaan katsoa, keitä nostettiin valtaan, sanoo Aalto-yliopiston tutkijatohtori ja Shanghain Tongji-yliopiston professori Matti Nojonen Yle Uutisille.

Kirjekyyhkyt kiellettiin

Tänään torstaina alkaneeseen 82 miljoonan jäsenen kommunistipuolueen kokoukseen osallistuu yli 2200 edustajaa, mutta päätökset on tehty valmiiksi pienessä sisäpiirissä.

Pekingissä kokoukseen valmistauduttiin kiristämällä turvatoimia jo hyvissä ajoin ennen puoluekokousedustajien työn alkamista. Satoja ihmisoikeusaktivisteja on tiettävästi asetettu kotiarestiin, kokouspaikan ympäristö on eristetty, kirjekyyhkyjen lennättäminen kielletty ja takseja ohjeistettu pitämään ikkunansa kiinni ajon aikana, jotteivät toisinajattelijat voi heitellä kaduille poliittisia viestejä.

Hu peräänkuuluttaa uudistuksia

Puoluekokouksen avannut presidentti Hu Jintao on peräänkuuluttanut poliittisia uudistuksia ja demokratian laajentamista. Hun mukaan kansandemokratiasta on tehtävä kattavampi, laaja-alaisempi ja vakaampi.

Presidentti Hu lupasi puheessaan puolueen varmistavan, etteivät Kiinan johtajat käytä valtaansa väärin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi